Afbeelding
Lister

Gemeenten Nieuwegein en Houten en zorgorganisaties slaan handen ineen

16 juli 2019 om 09:30 lokaal

HOUTEN Pilot van 1 jaar om inwoners met LVB en bijbehorende problematiek en behoefte aan tijdelijke beschermde woonomgeving passend te ondersteunen

Begin dit jaar is een aantal organisaties op het verzoek van de Lekstroomgemeenten bijeengeroepen om een projectgroep te vormen om zorgaanbod te organiseren voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Door de LVB, de bijbehorende problematiek en tijdelijke behoefte aan een beschermde woonomgeving zijn zij een specifieke doelgroep waar op dit moment nog geen passende zorg voor is. De gezamenlijke wens is een inspirerende woonomgeving te ontwikkelen die bijdraagt aan het ontwikkelperspectief en het kunnen meedoen van ieder mens in onze samenleving.

De deelnemende organisaties zijn: Abrona, Lister, Reinaerde, Homerun Humanitas DMH, gemeente Nieuwegein en gemeente Houten.



De kracht van deze samenwerking is dat er per inwoner met een hulpvraag en per situatie gekeken kan worden welke expertise het meest passend is. Dit kan ook een mix van ondersteuning zijn van verschillende aanbieders. Kortom: de juiste zorg wordt ingezet.


De aanleiding
Sinds 2017 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor ondersteuning aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die een tijdelijke behoefte hebben aan een vorm van 24-uurs toezicht.

Deze vorm van aanbod vanuit de Wmo binnen de Lekstroomgemeenten voor deze hulpvraag van inwoners met een LVB+ problematiek was nog altijd niet gerealiseerd.


Doelgroep
De doelgroep bestaat uit volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en bijbehorende problematiek met een tijdelijke behoefte aan een beschermde woonomgeving. Gemeenten en zorgaanbieders hebben de handen ineengeslagen om een passende tijdelijke ondersteuning te ontwikkelen die deze doelgroep verder kan helpen richting zelfstandigheid.


Pilot van een jaar
Met de gemeenten is afgesproken dat er een pilot wordt gedraaid gedurende 1 jaar met als doel inwoners met deze specifieke begeleidingsvraag passend te ondersteunen, om te ervaren hoe de samenwerking onderling gaat en om van elkaar te leren. Deze pilot start 15 juli 2019.


Direct hulp
Bij nieuwe begeleidingsvragen kunnen de organisaties binnen 5 dagen in gesprek met de inwoners met een hulpvraag en wordt direct gestart met dienstverlening. Deze kan variëren van enkele uren individuele begeleiding tot 24-uurs verblijf in één van de locaties van de samenwerkende organisaties.
 

advertentie
advertentie