Evert de Graaf en Johan Vlemmix bereiden de boekpresentatie voor.
Evert de Graaf en Johan Vlemmix bereiden de boekpresentatie voor. de Graaf

Te land, ter zee en nu ook te boek

8 mei 2019 om 07:14 lokaal

HOUTEN Tussen 1973 en 2011 werd het kijkcijferkanon 'Te land, ter zee en in de lucht' uitgezonden op de televisie. Eén van de frequente en markante deelnemers aan dit programma is Houtenaar Evert de Graaf die als hommage aan het programma er een boek over geschreven heeft. Op 2 juni wordt dit boek groots en feestelijk gepresenteerd.


VARIANTEN Het populaire programma kende bijna 30 verschillende varianten waaronder: Fiets 'm d'r in, Snel Naar De Bel, Dan maar de lucht in, Tobbedansen, Vlieg er eens uit en Achteruitrijden. De Graaf: ,,Daar zit de kracht van het programma. Het bood een grote diversiteit, humor en spektakel. En Iedereen kon er gewoon aan meedoen." De Graaf probeerde er met zijn collega's van het ziekenhuis AZU/UMC altijd iets bijzonders van te maken. De Graaf:,, Het ging ons eigenlijk nooit om het winnen, maar om creatieve constructies te maken en zo lang mogelijk in beeld te blijven."

ONDERZOEK De Graaf legde al hun verrichtingen en prestaties vast in woord en beeld en had na 75 keer deelgenomen te hebben een behoorlijk archief opgebouwd. Buurman en schrijver Kees Volkers vond dat de Graaf daar iets mee moest gaan doen. De Graaf: ,,Kees stimuleerde mij om het in boekvorm te gieten en uit te geven. Dankzij zijn coaching en advies heb ik die taak in 2010 op me genomen. Ik wilde echter niet dat het boek enkel over mij ging, maar dat het een complete nostalgische terugblik op het meest bekeken TV-programma van de lage landen zou worden." De Graaf had zich daarmee wel voor een grote en moeilijke taak gesteld. Gedurende acht jaar verrichte hij onderzoek, interviewde presentatoren, deelnemers en producenten. De Graaf: ,,Het was een hele opgave om met alle betrokkenen in contact te komen, maar ik denk dat het voor het grootste deel gelukt is. Het was bijzonder om al die prachtige verhalen te horen en een kijkje achter de schermen te krijgen. Zelfs John de Mol, de man van 1,5 miljard, vond het belangrijk genoeg om mij te woord te staan en input voor het boek te leveren."

UITGEVER Na 8 jaar bijna dagelijks aan zijn boek te hebben gewerkt was het gereed voor uitgifte. De Graaf: ,,Met hulp van Kees had ik 208 pagina's vol leuke verhalen, wetenswaardigheden en foto's gemaakt en ging daarmee naar uitgevers. De moed zakte echter in mijn schoenen toen geen enkele uitgever interesse bleek te hebben. Al dat werk helemaal voor niets gedaan. Ik wilde het al bijna opgeven toen een andere deelnemer/presentator zich er mee ging bemoeien."

NETWERK Via het programma 'Te land, ter zee en in de lucht' probeerden sommige deelnemers een grotere bekendheid te verkrijgen. Iemand die dat zeer goed gelukt is, is Johan Vlemmix. Door meer dan 100 x deel te nemen en daarna het programma ook te jureren of te presenteren heeft hij zich ontpopt tot een heel bekende Nederlander. De Graaf: ,,Ik kende Johan als mededeelnemer en had hem geïnterviewd voor het boek. Toen hij vernam dat ik geen uitgeverij voor mijn boek kon vinden schakelde hij zijn netwerk in en binnen een week bracht hij mij het goede nieuws: uitgeverij ImageBooks was bereid om met mij in zee te gaan!"

PRESENTATIE Maar Vlemmix deed nog meer. Hij bood aan om samen de boekpresentatie voor te bereiden en te houden in zijn riante villa te Eindhoven. Op 2 juni komen ex-deelnemers, presentatoren en speciale VIPS naar zijn huis om het boek groots te lanceren. Iedereen is welkom om daar bij te zijn. Voor meer informatie, zie de website www.tltz.nl.

BOEK Het is een onderhoudend boek geworden dat ook leuk is om cadeau te geven. Het bevat allerlei interessante weetjes als: waarom werden er deelnemers ingehuurd? Wat ging er mis bij Blij dat ik Glij? Hoe kwam Jan Smit zo snel bij de finish? Wat kregen deelnemers als prijs? Waarom is het gestopt? En nog veel meer!

Het AZU-team in 1995 bij BLij dat ik Glij dat niet helemaal goed afliep.
In 2007 nam men als Romein deel aan Heen en Weer. Naast Evert de Graaf: Ron Boszhard (l) en Marcha Wiltenburg (r).
In clownspakken voor een aflevering van Fiets 'm d'r in (2004).
Het ziekenhuis was voor het AZU-team een bron van inspiratie.
In 1996 nam het AZU-team deel als Pipo de Clown and Friends.
Evert de Graaf met het UZU-team in 1993 bij Heen en Weer.
Evert de Graaf met zijn vioolfiets bij Fiets 'm d'r in (2006).
In 2002 deed de brandweer van Houten mee aan Hoog en Droog.
advertentie
advertentie