Ria Kruijssen, vorstin van de Platneuzen, werd door Optisport in het zonnetje gezet.
Ria Kruijssen, vorstin van de Platneuzen, werd door Optisport in het zonnetje gezet. Sander Wiessenhaan

Vorstin in het zonnetje gezet

3 april 2019 om 11:35 lokaal

SCHALKWIJK Ria Kruijssen, lokaal bekend als Vorstin van carnavalsvereniging De Platneuzen, is door manager Sander Wiessenhaan van Optisport in het zonnetje gezet.

Wiessenhaan:,,Mevrouw Kruijssen komt hier al heel lang wekelijks met veel plezier zwemmen. Wij vonden het tijd om onze waardering daarvoor te laten blijken." Kruijssen:,,Wat ontzettend leuk, ik had dit totaal niet verwacht." Kruijssen mocht na een toespraakje een plant in ontvangst nemen.

Richard Thoolen

VITAAL Ria Kruijssen werd op 4 mei 1928 als Maria Copier geboren en hoopt volgende maand haar 91e verjaardag te mogen vieren. ,,Ja, dat zou leuk zijn. Ik ben dankbaar dat ik nog zoveel kan. Ik spring weliswaar niet zo gemakkelijk meer over een hekje, maar kan nog goed lopen, zwemmen en fietsen. Voor mijn trouwen heette ik Maria, maar mijn man vond dat kennelijk te lang en ging mij Ria noemen. Dat heb ik maar zo gelaten." Kruijssen is een vrouw die met de tijd meegaat en geniet van moderne uitvindingen als de mobiel en tablet. Ook heeft zij een Facebook-profiel aangemaakt. Toch vindt zij dat niet alles er beter op geworden is. ,,Nee, het is ook wat onpersoonlijker geworden. Vroeger deed ik bij de zwemclub de administratie. Ik kende iedereen bij naam en maakte een praatje als ze binnen kwamen. Tegenwoordig halen ze een pasje door een apparaat, en voor je iets kunt zeggen zijn ze al weer weg."

FAMILIE Kruijssen is trots op haar familie en haar kamer staat vol met foto's van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. ,,Ik heb vier kinderen gekregen en tijdens de bevalling was ik altijd benieuwd wat het zou gaan worden. Dat had iets magisch. Tegenwoordig bellen mijn kleinkinderen op als ze een paar maanden in verwachting zijn en vertellen dan gelijk wat het gaat worden. Ik wil ze dan altijd zeggen hoe groot wonder het is dat er een kind geboren gaat worden." Zelf komt Kruijssen uit een gezin met 10 kinderen. ,,Ja, het was altijd gezellig bij ons thuis. Helaas ben ik de enige die nog overgebleven is. Twee kinderen stierven al vrij vroeg en twee broers kwamen om tijdens de oorlog. Een werd doorzeeft met scherven toen iemand bij Fort Honswijk een landmijn tot ontploffing bracht. De herdenking vindt altijd plaats op 4 mei, op mijn verjaardag. Dat geeft me dan wel een dubbel gevoel."

MEEDOEN Kruijssen heeft een leeftijd bereikt die maar voor weinigen is weggelegd. Gevolg is dat heel veel geliefden, vrienden en bekenden haar ontvallen zijn. Eenzaamheid ligt op de loer, maar daar is Kruijssen zich van bewust. Ze is en blijft een actief deelneemster aan het leven. ,,Je moet blijven meedoen. Soms hoor ik mensen van mijn leeftijd zeggen dat ze zich vervelen en niet weten wat ze moeten doen. Nou, ik kom bijkans tijd tekort en ben altijd actief." Kruijssen vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en verhalen uit te wisselen. Zij is actief binnen de kerk, zingt in het kerkkoor, verzorgt de avondwake, bezoekt het breicafé en is actief binnen carnavalsvereniging De Platneuzen. ,,Ik vind het zo leuk met de Platneuzen. De vereniging bestaat sinds 1968 en mijn man is één van de oprichters geweest. We hebben er altijd met volle teugen van genoten. Ik ben benoemd tot vorstin der Platneuzen! Ik moet nu goed luisteren naar mijn lichaam en kan niet alles meer, maar anders zou ik zeker op de praalwagen gaan staan."

advertentie
advertentie