De huidige Plusbus
De huidige Plusbus Fons Ruijgrok

Plusbus is lekker op weg

6 maart 2019 om 15:23 lokaal

HOUTEN Vanaf september 2017 kunnen zelfstandige senioren in Houten onder het motto: Blijf fit-boek een rit, dagtochten maken. Dit initiatief is nu al een succes als je ziet hoeveel aanmeldingen er elke week zijn voor de uitstapjes. Om aan de vraag te blijven voldoen, willen de initiatiefnemers van de Plusbus uitbreiden. En er is op termijn een nieuwe bus nodig. Omdat de jonge stichting hiervoor nog geen geld genoeg heeft zijn zij een crowdfunding gestart.

door Rina Knopper

 

EENZAAMHEID In Nederland zijn 50 gemeenten die een formule zoals de Plusbus hebben. Er rijden ongeveer 80 seniorenbussen rond. Volgens vrijwilligers Fons Ruijgrok en Frans van Rooijen komt er steeds meer behoefte aan verschillende voorzieningen voor langer thuiswonende senioren. Deze mensen willen wel graag uit, maar door het 'regelgedeelte en het vervoer' is de drempel vaak te hoog. Eenzaamheid is een vaak gehoorde klacht bij deze groep senioren.

CONCEPT De vrijwilligers vertellen verder: ,,Wij hebben dit signaal opgevangen en zijn geheel belangeloos deze stichting gestart. Ons doel is dat senioren waardig ouder worden. Het is een mooie formule, senioren kunnen zich abonneren op het programma van de Plusbus. Dat houdt in dat zij elke maand een overzicht met agenda krijgen met de planning. Dit kan zijn een bezoek aan een museum, een (korte) wandeling door een natuurgebied met tot slot een kop koffie of een lunch of diner. Het abonnement kost voor de papieren versie € 25 per jaar en voor de digitale versie € 15 per jaar. Men hoeft overigens geen abonnee te zijn om mee te kunnen met de uitstapjes. De agenda is ook op de website te vinden. De uitstapjes worden apart berekend, maar het programmateam probeert de prijs door middel van vooronderzoek en veldwerk zo aantrekkelijk (laag) mogelijk te houden. Dat deelnemers bij hun huis worden opgehaald en thuisgebracht is een hele prettige service. Wij nodigen ook bewoners van 't Goy, Schalkwijk en Tull en 't Waal van harte uit om mee te gaan".

WENSEN Ondanks het succes heeft de stichting Plusbus nog wensen op het verlanglijstje waar hulp bij nodig is, zoals de nieuwe bus. ,,Bij wijze van spreken zitten wij nu op appelkistjes, maar wij willen iets meer comfort voor onze passagiers" volgens van Ruijgrok. ,,Omdat wij een jonge stichting zijn die de kosten voor de passagiers laag houden, hebben wij nog geen reserve opgebouwd voor een nieuwe bus. Via de link op onze website; www.plusbushouten.nl kan men een bijdrage doen, dat kan ook gewoon op ons bankrekeningnummer."

VRIJWILLIGERS Om aan de groeiende vraag te voldoen heeft de stichting Plusbus ook sterk behoefte aan vrijwilligers. Dit kan zijn voor korte, eenmalige klussen, denk hierbij aan de bezorging van het programmaboekje, maar ook voor structurele hulp in de vorm van telefoondienst voor de planning van de uitjes. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de email van de Plusbus. telefoonteam@plusbushouten.nl

CADEAUBON Een leuk detail is dat de Plusbus kadobonnen uitgeeft. Misschien een idee om voor Vader en of Moederdag een dagje uit te geven door middel van een cadeaubon of abonnement?
www.plusbus.nl

 

advertentie
advertentie