Mevrouw Frowijn overhandigt een petitie met bijna 300 handtekeningen aan burgemeester De Jong.
Mevrouw Frowijn overhandigt een petitie met bijna 300 handtekeningen aan burgemeester De Jong. Martin Monkel

Besluit Den Oord 3 maanden uitgesteld

13 februari 2019 om 11:38 partnercontent

HOUTEN Op 12 februari heeft de gemeenteraad het besluit over het bouwplan op het terrein van Wegwijzer/Den Oord aangehouden tot de gesprekken met alle betrokken partijen zijn afgerond. Dit proces moet uiterlijk 28 mei a.s. zijn afgerond. Dit was het resultaat van – opnieuw – een discussie over het aantal woningen dat op het terrein zou passen en het ontbreken van voldoende draagvlak bij de omwonenden.

KADER De raad moet een besluit nemen over het stedenbouwkundige kader. Dit kader bestaat uit de bouw van 26 sociale huurwoningen voor senioren en 22 vrije-sector appartementen, verdeeld over twee gebouwen. Met dat aantal woningen is het maximaal haalbare bereikt. Echter, daarmee is nog niet voldaan aan de voorwaarde dat er voldoende draagvlak moet zijn. De omwonenden vinden de voorgestelde gebouwen te massaal, te hoog en ook over het aantal woningen is men niet tevreden, mede vanwege de parkeerdruk in de wijk. Vanuit die optiek is een petitie opgesteld die aanhaakt op het alternatief waarbij in plaats van 22 vrije-sector appartementen er 10 patiowoningen in het plan worden opgenomen. Voorafgaand aan het debat overhandigt mevrouw Frowijn deze petitie met bijna 300 handtekeningen.

DEBAT In het debat blijkt al snel dat de raad met het besluit in de maag zit. Men is zich over het algemeen dat er in het participatieproces veel verkeerd is gegaan. Aan de andere kant bleek al in het rondetafelgesprek (RTG) van 29 januari jl. dat er de wil is om hier uit te komen, zowel vanuit de omwonenden als de raad.  Wethouder Geerdes heeft toen al aangegeven dat hij met de bewoners wil overleggen maar ,,dat de raad mij dan toch een andere opdracht moet geven''.

Mevrouw Dubbink (PvdA): ,,Nu een besluit nemen voelt als doordrukken''.  Ondersteund door de coalitie dient zij een motie in waarbij het besluit met drie maanden wordt uitgesteld maar ,,in beginsel de 48 woningen als uitgangspunt blijft staan''. De heer Zandbergen (ITH) wil zich niet vastpinnen op het aantal woningen, maar wil wel met de bewoners in gesprek om draagvlak te creëren. Van Gooswilligen (D66) vraagt naar de balans: ,,Is er ook een minimum aantal van bv. 45?'' De heer Veldkamp (GL) voelt zich als ,,een rijdende rechter die moet adviseren in een burenruzie''. De heer Van den Berg (SGP) vraagt zich af hoe het kan dat we in de startnotitie geen aantallen hebben opgenomen terwijl juist dat nu de aanleiding is voor de onduidelijkheid.

Kortom, het voortzetten van het overleg met de bewoners biedt voldoende mogelijkheden om tot een oplossing te komen. Uitgangspunt blijft wel het streven naar een maximaal haalbare aantal woning op deze locatie. Daarmee heeft in feite de wethouder zijn nieuwe opdracht. ,,Ik krijg drie maanden de tijd om duidelijkheid te krijgen over het plan met een bandbreedte van 45-48 woningen. Ik ben blij dat de bewoners die handschoen willen oppakken''. Geerdes laat echter ook weten dat ,,u als raad zich duidelijk moet uitspreken. Dat helpt ons als college om in de participatie helder met de bewoners te communiceren''.

BESLUIT De raad besluit op basis van de ingediende moties het voorliggende plan aan te houden. Naast de motie van de PvdA worden tijdens het debat nog twee moties ingediend, met ongeveer dezelfde strekking. De motie van ITH/SGP geeft geen termijn en wil het raadsvoorstel pas weer bespreken als blijkt ,,dat dit weer op draagvlak van de omwonenden kan rekenen''. De motie van D66/HA! geeft specifiek een minimum aantal van 45 woningen aan.
De motie Van PvdA/Coalitie wordt aangepast naar 48 woningen met een bandbreedte van 3 woningen. Deze motie wordt met 22 stemmen voor en 7 tegen aangenomen. De motie van ITH/SGP wordt met 22 stemmen tegen verworpen.  Vanwege de aanpassing in de PvdA-motie wordt die van D66/HA! ingetrokken. Daarmee komt het plan over 3 maanden terug in de raad.

advertentie
advertentie