Afbeelding
Martin Monkel

Houten in 2018 opnieuw veiliger

6 februari 2019 om 10:50 partnercontent

HOUTEN Over het algemeen is Houten in 2018 weer veiliger geworden ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat volgt uit de cijfers van het Veiligheidsbeeld 2018 die het college heeft gepresenteerd. In zijn toelichting spreekt burgemeester De Jong van een goede ontwikkeling. ,,Er is sprake van een dalende trend in de geregistreerde criminaliteit in Houten''. Het totale aantal misdrijven in 2018 is ten opzichte van 2017 met 3% gedaald. Dit sluit aan bij het regionale en landelijke beeld.
De manier waarop de inwoners hun veiligheid in Houten beleven blijft hoog. Houtenaren geven hun gemeente gemiddeld een 7,8 voor de veiligheid.

Het Veiligheidsbeeld wordt gepresenteerd aan de hand van een aantal thema's, zoals woninginbraken, geweld en jeugd.

INBRAKEN Het aantal inbraken in woningen is ten opzichte van 2017 afgenomen met 38%. Opvallend daarbij is dat het aantal pogingen tot woninginbraak ten opzichte van vorig jaar meer dan gehalveerd is. Kanttekening daarbij is dat het aantal pogingen in de eerste helft van 2018 sterk daalt, maar in de tweede helft weer duidelijk toeneemt.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal inbraken in auto's ten opzichte van 2017 wel sterk is toegenomen (21%). De Jong: ,,We moeten daarbij onderscheid maken in (grote) parkeerterreinen bij horeca e.d. en parkeerplaatsen in de wijk. Op een parkeerterrein gaat het vaak om de 'snelle kraak' en betreft het spullen die, al dan niet zichtbaar, in het voertuig achterblijven. In de wijk gaat de autokraak vaak 'op bestelling' en richt zich die op airbags e.d, voor zogenaamd hergebruik''.

GEWELD Het aantal geweldsmisdrijven is ten opzichte van 20917 ongeveer gelijk gebleven, totaal 127 gevallen. In deze categorie betreft het bijvoorbeeld openlijk geweld, mishandeling, overvallen en zedenmisdrijven. Hoewel de aantallen relatief laag zijn is bij zedenmisdrijf wel een toename te zien ten opzichte van 2017. Het aantal winkeldiefstallen blijft met gemiddeld 50 gevallen ongeveer gelijk aan de voorafgaande jaren.

JEUGD Het aantal meldingen van overlast door jongeren is ten opzichte van 2017 licht gedaald (-4%). Ook hier is er in de eerste helft van 2018 een duidelijke daling van het aantal gevallen met in de tweede helft een toename van de overlast. Overigens is in de regio Midden-Nederland sprake van een sterkere daling. Het aantal meldingen nam in de regio af met 20%.

OVERIG Ook het aantal gestolen fietsen is in 2018 gedaald naar 142 gevallen (- 26% ten opzichte van 2017). De Jong: ,,Er is extra aandacht voor. Er wordt onder meer gebruik wordt gemaakt van 'lokfietsen'. Ook het verwijderen van 'weesfietsen' helpt bij het tegengaan van een rommelig straatbeeld.'' In het afgelopen jaar liep de campagne 'Stop fietsdiefstal'. Die spoorde inwoners aan om een tweede (los) kettingslot te gebruiken. Wie zijn (vooral elektrische) dure fiets beter op slot zet, verkleint de kans op diefstal behoorlijk.

advertentie
advertentie