Een eerdere editie van de Varsity
Een eerdere editie van de Varsity John van Amerongen

Geen Varsity vandaag

Corona

[HOUTEN] Het jaarlijkse roeispektakel Varsity, dat vanaag, zondag 5 april gehouden zou worden op en langs het Amsterdam-Rijnkanaal, is tot nader order uitgesteld. Deze roeiwedstrijd is inmiddels onderdeel geworden van ons nationale culturele erfgoed en zou inmiddels haar 137e editie gaan beleven. De organisatie is bijzonder teleurgesteld dat het evenement gecanceld moest worden, maar heeft alle begrip voor de achter liggende reden: Covid-19.

Persvoorlichter Yvette Bak: ,,De Varsity is een jaarlijkse roeiwedstrijd voor studenten die al een lange historie kent. Het is het oudste en grootste studenten sport evenement van Nederland. De eerste maal dat de Varsity gehouden werd was in 1883 en inmiddels is deze wedstrijd 136 maal georganiseerd. In het begin namen er alleen mannen aan deel, maar sinds 1976 staat de Varsity ook open voor vrouwen. Het is een leuk en spectaculair gebeuren waaraan door bijna 1000 roeiers aan mee wordt gedaan en waar duizenden mensen publiek op afkomen. Het publiek bestaat voornamelijk uit studerend en roeiend Nederland en uit oud-studenten die de sfeer weer eens willen proeven. Maar ook zien we steeds meer dagjesmensen die komen kijken of mannen die een hengeltje uitgooien en tijdens het vissen ook van het roeien genieten.  De Varsity staat ook bol van tradities. Elke vereniging heeft haar eigen kleding en de wedstrijdroeiers gaan gekleed in jasje dasje in de clubkleuren. Deze hebben al zo veel meegemaakt tijdens het brassen dat ze veel al versleten zijn. Van één vereniging dragen de dames rieten hoedjes wat er leuk en vrolijk uitziet. De Varsity is meer dan een roeiwedstrijd, en iedereen beleeft het op zijn/haar eigen manier."


Komt er dit jaar nog een Varsity op een latere datum? Yvette: ,,We doen onze uiterste best om dat voor elkaar te krijgen. De organisatie van de Varsity is omvangrijk en complex. We doen al wat in ons vermogen ligt om het op een andere dag te organiseren, maar we kunnen geen garantie geven dat het lukt".

Lees het hele interview Yvette, over ge geschiedenis van de Varsity en de mooie tradities bij Houtens Nieuws Premium. 

advertentie