Het Haltna Huis in Houten
Het Haltna Huis in Houten ZorgSpectrum

ZorgSpectrum krijgt woongroep voor jonge mensen met dementie

19 september 2020 om 08:00 Zorg

HOUTEN ZorgSpectrum locatie Het Haltna Huis in Houten krijgt een woongroep voor jonge mensen met dementie. Dit is mogelijk vanwege de aanstaande verhuizing van de revalidatieafdeling naar nieuwbouwlocatie Ervenstaete.

De ondersteuning voor jonge mensen met dementie is volop in ontwikkeling bij ZorgSpectrum. Mensen die op relatief jonge leeftijd (onder de 65 jaar) de diagnose dementie krijgen, lopen tegen andere problemen aan dan ouderen met deze ziekte. Jonge mensen staan vaak nog volop in het maatschappelijk leven. Ze hebben een baan, een gezin en soms zijn er nog thuiswonende kinderen. De impact van de dementie is hierdoor groot. In 2019 is ZorgSpectrum daarom gestart met het aanbieden van dagbehandeling voor deze doelgroep. Dit aanbod breiden we verder uit met een woongroep voor jonge mensen met dementie.

WOONSTUDIO’S De woongroep komt op de eerste verdieping van Het Haltna Huis. Momenteel is hier nog de revalidatieafdeling gevestigd, maar deze afdeling verhuist eind oktober naar de nieuwe locatie Ervenstaete in Houten. Hierdoor komt er per 1 november 2020 woonruimte vrij. In totaal zijn er twaalf woonstudio’s beschikbaar.

Lydia van Esch, manager Dagcentra: “ZorgSpectrum vindt het belangrijk dat jonge mensen met dementie zoveel mogelijk zelf regie kunnen blijven voeren over hun leven. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om een open setting te creëren op de woonafdeling. Om de veiligheid van onze toekomstige bewoners te kunnen waarborgen, maakt ZorgSpectrum gebruik van technische ondersteuning zoals GPS. Hierdoor kunnen bewoners in veiligheid vrijheid, met nabijheid van begeleiders, bewegen.”

DAGBEHANDELING De woonafdeling is zowel voor bezoekers van de JMD dagbehandeling als voor andere jonge mensen met dementie voor wie thuis wonen niet meer mogelijk is. Normaal gesproken betekent een verhuizing naar een woonzorglocatie dat een cliënt niet (meer) naar de dagbehandeling gaat, maar dat wil Zorgspectrum dit keer anders aanpakken. Op het moment dat een cliënt verhuist naar de woongroep, kan hij/zij overdag de dagbehandeling (blijven) bezoeken. Op het dagcentrum zal daardoor een mix ontstaan van mensen die thuis wonen en van bewoners van Het Haltna Huis. In de avond kunnen bewoners hun eigen tijd invullen, begeleiding is altijd aanwezig.

LOGEREN Naast de woonstudio’s komen er ook twee studio’s beschikbaar voor logeren. Vanaf 1 november kunnen jonge mensen met dementie hier tijdelijk verblijven. De logeerperiode kan de mantelzorger helpen om weer even op adem te komen, waardoor het mogelijk is om langer thuis te blijven wonen.

MEER INFORMATIE? Wilt u weten of de woongroep voor jonge mensen met dementie iets voor u is? U kunt hiervoor contact opnemen met klantadviseurs via 030-6575045 of klantadvies@zorgspectrum.nl.

advertentie
advertentie