Coronacentrum Houten in Het Haltna Huis
Coronacentrum Houten in Het Haltna Huis ZorgSpectrum

Haltna Huis en Houtens Erf weer open voor beperkt bezoek

24 mei 2020 om 16:58 Zorg

HOUTEN Goed nieuws voor cliënten in Het Haltna Huis en in Het Houtens Erf: in de week van 25 mei mogen zij weer beperkt bezoek ontvangen.

Het Kabinetsbesluit van 19 maart waarin werd aangekondigd dat de verpleeghuizen gesloten zijn voor bezoekers wegens het coronavirus was voor alle betrokkenen een verdrietig moment. Dinsdag 19 mei kwam het bericht dat de verpleeghuizen weer voorzichtig open kunnen.
Na het Kabinetsbesluit zijn woensdagmiddag door de GGD aanvullende voorwaarden gesteld om de locaties voor bezoekers op te stellen. Hiervoor is een landelijke ‘Handreiking voor verpleeghuizen’ beschikbaar gesteld. Deze handreiking is samengesteld door verschillende veldpartijen: ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl.
De handreiking is bedoeld om binnen zorgorganisaties afspraken te maken over de eerste fase van versoepeling en over de volgende fases.

BEZOEKPLAN Er is een bezoekplan opgesteld en besproken met de medezeggenschapsraden. Dit betekent dat de locaties vanaf maandag 25 mei weer beperkt bezoek ontvangen. Het gaat, volgens de voorwaarden van de handreiking, om één vaste bezoeker per cliënt per week. Afgelopen dagen zijn de eerste afspraken al ingepland. Locatie Het Haltna Huis start alle bezoeken vanaf maandag 25 mei. Voor locatie Het Houtens Erf zullen twee afdelingen vanaf 30 mei weer bezoekers kunnen ontvangen. Dit heeft ermee te maken dat er nog twee cliënten herstellende zijn en in de handreiking als voorwaarde is opgenomen dat de cliënten 14 dagen klachtenvrij moeten zijn.

FASES VAN OPENSTELLING ZorgSpectrum is blij dat de deuren geleidelijk aan weer open gaan. Bestuurder Vivian Broex: ,,Over twee weken, en in afwachting van het Kabinetsbesluit, hopen we weer een volgende stap te kunnen zetten, bijvoorbeeld meer vaste bezoekers en/of vaste bezoekmomenten per week. Overigens is het bij alle fases van belang te melden dat we het bezoek weer moeten inperken op het moment dat een bewoner verdacht wordt van een coronabesmetting.”

VEEL ZIEKEN IN HOUTEN Het feit dat de gemeente Houten als één van de eerste gemeenten in Nederland zwaar was getroffen door coronabesmettingen heeft ook effect gehad op veel cliënten in de Houtense zorglocaties. Broex: ,,Vooral veel cliënten in locatie Het Houtens Erf zijn getroffen door het virus en er hebben helaas ook overlijdens plaatsgevonden. Het is verschrikkelijk om in deze tijd niet op een gepaste wijze afscheid te kunnen nemen van je naaste. Zodra de versoepeling doorzet en weer meerdere mensen bijeen mogen komen, plannen wij graag een gesprek in met naasten om over deze moeilijke tijd na te praten.”

CORONA-AFDELING IN HET HALTNA HUIS  Vanwege de toename in het aantal besmettingen in de regio, heeft ZorgSpectrum een aantal weken geleden besloten de revalidatie-afdeling open te stellen voor (van corona) herstellende patiënten uit het ziekenhuis en voor thuiswonende ouderen uit Houten. De afdeling heeft ervoor gezorgd dat ouderen konden herstellen van corona en weer in de thuissituatie verder konden aansterken. Inmiddels is het aantal cliënten op deze afdeling enorm gedaald en zijn er weer reguliere revalidanten opgenomen. Uiteraard verblijven zij afgezonderd van de revalidanten met een coronabesmetting.

Indien bewoners van de gemeente Houten behoefte hebben aan meer informatie, kunnen zij hiervoor de ZorgSpectrum Corona Informatielijn bellen: 030-5113100.

advertentie
advertentie