Ewald van Kouwen betrok het publiek bij zijn voorstelling met de opdracht elkaar een compliment te geven
Ewald van Kouwen betrok het publiek bij zijn voorstelling met de opdracht elkaar een compliment te geven Irene van Valen

Ewald van Kouwen in Aan de Slinger met solovoorstelling over het belang van positiviteit voor goede resultaten

19 oktober 2022 om 16:35 Zakelijk

HOUTEN Op 19 oktober speelde Ewald van Kouwen de humoristische solovoorstelling ‘Heb ik even geluk’ in Theater Aan de Slinger. Hij bepaalde het publiek bij de kracht van positiviteit op de werkvloer.

Irene van Valen

Van Kouwen nam het publiek mee in een bedrijf waar de omzet daalde en targets niet gehaald werden. Het leidde tot meer controle en negativiteit. Dezelfde sfeer trok hij door in de thuissituatie en sport. Hij toonde dat pessimisme, kleineren, dreigen, steeds de nadruk leggen op wat niet goed gaat en hameren op resultaten averechts werken. Daartegenover stelde hij plezier en het bevorderen van zelfvertrouwen. Een positief klimaat bereikt men door elkaar op een ontspannen manier aan te moedigen en aan te spreken en door gehaalde doelen te vieren. De sandwich methode helpt daarbij: benoem altijd eerst iets positief, iets wat goed gaat. Daarop volgt ‘kritiek’ in de vorm van een tip en sluit men af met een positieve boodschap. Vanuit een positief klimaat ontstaan uiteindelijk betere resultaten.

PUBLIEK Karin, administratief medewerker bij Olga van Koningsbrugge Dansstudio (OVKB), zei verrast te zijn door de herkenning in de voorstelling: ,,Bij OVKB zijn wij over het algemeen heel positief in de benadering van de kinderen en naar elkaar toe. Het was goed te beseffen dat het thuis net zo werkt.” Theaterdirecteur Arjen Berendse benoemde positief coachen een blijvend leerproces. ,,Zeker na twee jaar corona en nu de energiecrisis is positief blijven lastig. Vanaf nu start ik ieder overleg of vergadering met iets positiefs.” Zussen Maartje en Lidewij zeiden het eigenlijk wel te weten. Zij leerden veel over feedback, goed luisteren en reflecteren in hun opleidingen. Dit werkte als herinnering. 

Van Kouwen benadrukte dat bewustwording belangrijk is: ,,Zelfs ik val nog wel eens in de valkuil van negativiteit. Ik herken het snel en draai het om. De belangrijkste eerste stap is elkaar op een ontspannen manier aan te spreken als je ziet dat iets mis gaat.”

Ewald van Kouwen tijdens zijn voorstelling 'Heb ik even geluk'
advertentie
advertentie