Willem Versluis
Willem Versluis Karin Tim-Mijland

Tuincentrum De Schouw: Trends op tuin- en woongebied

9 maart 2022 om 11:40 Zakelijk

HOUTEN ,,Wij zijn een groenspecialist, onze corebusiness is levend groen”, zegt Willem Versluis bedrijfsleider bij Tuincentrum De Schouw. Op een oppervlakte van 4500 m² zijn tuin- en kamerplanten, maar ook sfeerartikelen en potten te koop en zelfs dierproducten. In een aparte shop vooraan in de winkel staan de snijbloemen die zijn allemaal per stuk verkrijgbaar, zodat de klant zelf een boeket kan samenstellen. Tijdens winkelen kunnen klanten pauzeren in het tuincafé voor gebak, een lunch of high tea. Het pand is duurzaam ingericht.

door Karin Tim-Mijland

Nu de lente in aantocht is, zijn er weer volop kleurrijke voorjaarsbloeiers te koop zoals narcissen, krokussen en volop bloembollen. Nieuw zijn de vaste planten die van oorsprong hier in de natuur groeien en die insecten aantrekken, waaronder korenbloemen en smeerwortel. Sommige soorten zie je ook terug in de Houtense bermen langs de rondweg. Vanaf begin april begint meestal de verkoop van groenteplanten, fruitbomen, zaden en kruiden voor de moestuin. Daarnaast zijn er diverse sfeerartikelen voor binnen en buiten.

TRENDS Daarin zijn vier trends waarneembaar: het maritiem, natuur en industrieel thema en daarnaast de barokstijl. Aardetinten en natuurlijke materialen kenmerken het natuurthema. Barok is kleurrijk en heeft versieringen. Terwijl industrieel strak is met veel metaal, vooral in grijze en zwarte tinten. Onder maritiem vallen bijvoorbeeld schelpen en netjes van de zee.

Potterie van klein tot groot is het hele jaar te koop. De trend daarin zijn lichte materialen van verschillende soorten kunststoffen die gemakkelijk te vervoeren zijn.

In verschillende woontrends komen luchtzuiverende planten voor. ,,Vrijwel elke plant zuivert de lucht doordat deze stikstof opneemt en omzet in zuurstof. Sommige doen dit extra.” De top drie volgens De Schouw zijn achtereenvolgens de blauwvaren, lepelplant en goudpalm.

DUURZAAM Dit tuincentrum wekt de gebruikte energie grotendeels zelf op door de 260 zonnepanelen op het dak. ,,Het is zo goed als energieneutraal.” De wanden en het dak zijn extra dik zodat ze goed isoleren. De instelling van licht en de temperatuur zijn computergestuurd. Daardoor is op sommige plekken in het tuincentrum het licht aan doordat daar minder daglicht binnenkomt, terwijl dit op ander plekken uit is. Het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Water dat op het parkeerterrein valt, wordt opgevangen in kratten onder de bestrating en gedoseerd teruggegeven aan de natuur.

GESCHIEDENIS Tuincentrum De Schouw bestaat al ongeveer 60 jaar. Oorspronkelijk was het een anjerkwekerij met verkoop aan de deur opgericht door Nico van der Schouw. Daar komt dus ook de naam vandaan. De huidige eigenaar is Jos van Rooijen. Willem is hier al 35 jaar bedrijfsleider. In deze tijd maakte hij de groei van kwekerij naar volledig tuincentrum mee. Vier jaar geleden verhuisde het van de Odijkseweg naar de huidige locatie.

i: Tuincentrum De Schouw, Korte Schaft 20 in Houten www.tcdeschouw.nl of T: 030- 6372175

advertentie
advertentie