Ina en Ab van Dort
Ina en Ab van Dort Rina Knopper

Wijnhandel van Dort gaat het anders doen

5 mei 2021 om 11:45 Zakelijk

HOUTEN Zaterdag 26 juni staan Ab en Ina van Dort voor het laatst in hun winkel aan het Plein in Houten. ,,We stoppen gelukkig niet echt. Onze dochter Mieke, die al sinds 2017 eigenaar is van de zaak, gaat zonder fysieke winkel verder.” Ab en Ina zijn sinds 1995 eigenaar van van Dort wijnspecialist op het Plein. ,,De proeverijen en de wijncursussen blijven wij nog wel organiseren, wij willen de zorgvuldig opgebouwde wijnkennis onder de Houtenaren niet verwaarlozen. Ik heb de Houtenaren namelijk wijn leren drinken”, vertelt Ab met onverholen trots.

door Rina Knopper

In 1995 besluit Ab van Dort, na twee decennia filiaalbeheer van een wijnwinkel, om samen met zijn vrouw Ina, het voormalig Rabobank kantoor te transformeren naar een wijnhandel annex proeflokaal. ,,Wij waren al een poosje op zoek naar een geschikte ruimte op het Oude Dorp, tot er op de plaats van het voormalige Rabobankgebouw ruimte kwam voor vijf winkel-units. Een fotohandel, sportartikelen, groente- en fruitwinkel, een banketbakker en wij dus. En het unieke aan onze winkel is de intact gebleven kluis van de bank in de kelder van de winkel. Die ruimte namen wij vanaf dat moment in gebruik als gezellig proeflokaal.”

De proeverijen blijken een doorslaand succes en verschijnen vanaf dat moment regelmatig, tot op heden, op de agenda. Ook zijn Ab en Ina de stuwende kracht achter de organisatie van de Pleinfeesten. Het eerste feest was het openingsfeest dat zij ter ere van de nieuwe winkel organiseerden. Houten zou de, toen nog onbekende, Sjonnies niet snel meer vergeten. Dit feest was het startsein van de vele door hen (mede) georganiseerde feesten zoals het jaarlijkse dorpsfeest in augustus, een groot feest in Euretco en Koninginnedag. Zij haalden artiesten zoals Guus Meeuwis en Koos Alberts naar Houten. En als je als kind wilde ‘gaan zitten’ op de vrijmarkt ‘moest je bij Ina zijn’.

Ook zakelijk timmeren zij flink aan de weg. Zij organiseren een grote wijnproeverij in Euretco. ,,Wij hadden maar liefst 100 wijnen op de proeftafel. Dat jaar verzorgden wij ook de catering voor diverse bedrijven en trouwerijen en maakten wij wijnreizen naar Bourgongne en Duitsland. Door de opzet van de grote wijnbeurs in 1998 waren wij in 2000 is staat om diverse wijnen rechtstreeks van de producent in te kopen. Dat bracht ons dichter bij de bron en konden wij echte kwaliteitswijn tegen een betaalbare prijs verkopen. Dat was onze succesformule”.

,,Wij richtten ‘De wijnvrienden van het Oude Dorp’ op en begonnen met de wijn- en spijsavonden. En zo’n avond was niet compleet zonder de overbekende lamscarpaccio met Spaanse wijn. Ik heb inmiddels wel 1000 porties lamscarpaccio gemaakt.” zegt Ina lachend.

Het jaar 2017 is (extra) bijzonder voor de familie, in dat jaar neemt dochter Mieke, inmiddels gediplomeerd vinoloog, de winkel over. En in de zomer beleven zij een Toscaanse bruiloft als Mieke en John trouwen op wijnlandgoed Fattoria Le Fonti in Italie.

Inmiddels is wijn van van Dort ook digitaal te vinden en bezorgt Ab de wijnen die via de webshop worden besteld. Als in 2020 de winkel moet sluiten wegens corana, blijkt dat de handel zich ook digitaal voortzet. Men bestelt via https://vandort-wijnspecialist.nl/wijnshop

Mieke legt uit: ,,Afgelopen jaar heeft ons doen inzien dat het ook anders kan. En als het weer mogelijk is, gaan de Proeverijen, de cursussen en de beurzen weer van start. Onze klanten en ‘wijnvrienden van het Oude Dorp’ zijn hier natuurlijk ook weer van harte welkom. Wat dat betreft weten onze klanten dat wij kwalitatief mooie wijn verkopen. Als je dan mee rekent dat ons huurcontract afloopt en voor vijf jaar moet worden bijgetekend dan is het voor ons,- met pijn in het hart- een verstandige keuze.

Ter ere van het 25-jarig jubileum is er een mooi naslagwerk met veel foto’s gemaakt, dit is via het scannen van deze QR code in te zien

advertentie
advertentie