Marieke van der Zeyst, Huid- en Oedeemtherapie Houten, www.jouwhuidtherapeut.nl
Marieke van der Zeyst, Huid- en Oedeemtherapie Houten, www.jouwhuidtherapeut.nl Huid- en Oedeemtherapie Houten

Puistjes door je mondkapje?

27 januari 2021 om 12:50 Zakelijk

We horen steeds vaker van cliënten in onze praktijk dat ze last hebben van puistjes onder hun mondkapje. Vaak een mondkapje dragen is al geen pretje, laat staan dat je daardoor puistjes krijgt of je acne erger wordt. ‘Maskne’ (een combinatie van mondmasker en acne) heet deze vorm van acne.

Wat is maskne?

Maskne ontstaat door wrijving van het mondmasker over je huid, in combinatie met een vochtig klimaat, door je ademhaling achter je mondkapje. Je natuurlijke huidbarrière raakt zo uit balans, waardoor bacteriën, schimmels en andere microben hun gang kunnen gaan. Met een onzuivere huid tot gevolg. En voorlopig zijn we nog niet van het mondkapje af.

Hoe voorkom je maskne en worden de puistjes en acne minder?

We delen een aantal praktische tips. Je zult zien dat je maskne hierdoor minder wordt.

• Draag een wegwerp mondmasker óf een mondkapje van katoen. Mondkapjes van polyester en synthetische materialen bevorderen het broeierige effect op de huid.

• Verschoon je mondmasker na een paar uur dragen. Dus ga je op stap? Neem meerdere schone mondkapjes mee!

• Draag je een mondkapje van stof? Was het op minimaal 60 graden, dan pas worden bacteriën etc. echt vernietigd.

• Denk eraan je mondkapje meteen af te doen in een omgeving waar het niet nodig is. Omdat we inmiddels gewend raken aan het mondmasker kun je vergeten hierop te letten. Kom je uit een winkel en loop je weer buiten? Doe je mondmasker af als het is toegestaan en je je er veilig bij voelt. Zo kan je huid weer ‘drogen’. En het voelt heerlijk.

• Draag geen make-up op je huid achter je mondmasker. Make-up – ook al staat er op de verpakking dat het de huid niet afsluit – vergroot in combinatie met wrijving en het vocht van je ademhaling het risico op onzuiverheden.

• Ben je weer thuis? Was niet alleen je handen, maar reinig ook je gezicht! Liefst met een milde huidreiniger die je natuurlijke huidbarrière herstelt. Extra tip: zet je huidreiniger naast je handzeep. Dan vergeet je het niet en kost het minder moeite.

• Ga niet allerlei huidverzorgingsmaskers, smeersels of lotions uitproberen. We begrijpen dat je graag zo snel mogelijk van je huidklachten af wilt. Maar je huidbarrière raakt dan nog meer uit balans, met toenemende onzuiverheden als gevolg.

• En tot slot: ga niet pulken of krabben aan je huid. Ondanks dat je je handen regelmatig wast vergroot je daardoor het risico op huidinfecties en zelfs littekentjes.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact op via: www.jouwhuidtherapeut.nl

Of stuur een appje naar 06-46061364.

In het belang van ieders gezondheid houden wij ons nauwgezet aan de hygiënemaatregelen die speciaal zijn opgesteld voor de paramedische praktijk in coronatijd. Meer info hierover op onze site.

advertentie
advertentie