ingezonden brief

Hofjes in Houten (2)

28 april 2020 om 12:10 Wonen

Wij luisterden naar Bram Vermeulen, hij betoverde ons. Iedereen kent zijn bekendste lied, het gaat erover dat elk mens iets kan bijdragen aan een betere wereld: ,,Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten. Ik leverde 't bewijs van mijn bestaan. Omdat, door het verleggen van die ene steen, het water nooit dezelfde weg zal gaan."
Voordat Theater Aan de Slinger klaar was vonden concerten plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Ik herinner me een concert van Bram Vermeulen. Als ik mijn ogen sluit zit ik weer in de raadszaal en hoor ik hem zingen. Zijn hese, krachtige stem. Zijn pianospel is niet verfijnd, het zijn mokerslagen op de toetsen. Maar liedjes komen rechtstreeks uit zijn hart. Naar concerten gaan... wat lijkt het lang geleden. Ik mis het. Het is iets dat je samen beleeft. Een goed concert – of een voetbalwedstrijd- je doet het sámen.

Terug naar de hofjes. Ik ben op zoek gegaan naar de mevrouw waarmee ik de vorige brief begon. Ik kende haar niet en wist niet precies waar ze woonde. Maar ik heb haar teruggevonden, ze zwaaide toen ze mij – of beter gezegd onze hond Link- herkende. Enthousiast kwam ze naar buiten en ze bedankte me. We hebben nog even staan praten. Verhuizen doe je niet zomaar. Ze legde nog eens uit dat ze graag kleiner zou willen wonen, maar niet op een flat. Een tuintje is wel een voorwaarde, anders bleef ze liever hier, in haar grote huis.
Hoe zou een hofje eruit moeten zien? Wie heeft ideeën? Zelf denk ik aan kleine huisjes voor 1 of 2 personen. Alleen 60-plussers, bij elk huis een tuintje. Een aantal huisjes gegroepeerd. Een gemeenschappelijke tuin met wat bankjes. Op de begane grond, of een daktuin. In de buurt van winkels.
Het gaat niet alleen om het dak boven je hoofd, het is ook het gezelschap, elkaar helpen als dat nodig is, boodschappen doen voor degene die ziek is. Geef ouderen een groene omgeving, niet te massaal, liefst geen hoogbouw. Als het er aantrekkelijk uitziet zullen mensen echt de stap nemen om te verhuizen, daar ben ik van overtuigd. En dan komen er huizen vrij voor jonge gezinnen, dat is het idee. Mensen weten zelf hoe ze willen wonen. Laten we naar ze luisteren… naar iedereen die in deze prachtige gemeente oud wil worden.
Mijn steen is een stukje in deze krant. En ik blijf dromen... ooit zal op de lichtkrant de volgende boodschap te lezen zijn: Gemeente gaat hofjes bouwen. Inschrijving start heden!

Willem Kelderman

advertentie
advertentie