De Citadel in Houten
De Citadel in Houten Lysanne van de Kamp

De transformatie van de Citadel

12 november 2019 om 11:14 Wonen

HOUTEN Het voormalige kantoorpand De Citadel in Houten (uit 1999) wordt verbouwd tot een appartementencomplex met 124 huurwoningen. Bouwbedrijf De Waal Utrecht had de Citadel in Houten al jarenlang in beheer en is nu ook de projectontwikkelaar en aannemer van de verbouwing geworden. Directeur Wim de Gruijter vertelt.

WAAROM EIGENLIJK deze nieuwe bestemming voor het pand? De Gruijter: ,,De voormalige huurder, uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, zegde de huur precies op tijdens de financiële crisis. We konden geen nieuwe huurder vinden. De leegstand van kantoren in dat gebied was destijds bijna vijftig procent! De woningnood was juist hoog. Dus toen we gingen nadenken over alternatieven, was het 1+1=2."

HOE PAK JE DAT AAN, zo'n grote verbouwing? ,,De eerste stap is altijd: regelen dat het bestemmingsplan aangepast wordt en dat we alle juiste vergunningen hebben. Dan ben je al snel een jaar verder. In de tussentijd inventariseren we wat er allemaal bij komt kijken bij de verbouwing en wat de mogelijkheden zijn. In zo'n gebouw werken is natuurlijk heel anders dan er wonen. Dus ga je kijken naar geluid, licht en een herindeling.

Dat laatste was een bijzonder leuke uitdaging in het geval van de Citadel. Het gebouw heeft een bijzondere vorm: de bovenste bouwlaag staat gedraaid op de onderste bouwlaag en de bovenkant is golvend. Het is niet bepaald een "rechthoekig doosje". Dat zie je ook terug in de appartementen. Ze worden heel verschillend van elkaar qua vorm, grootte en uitstraling. We zorgen voor ieder wat wils!

We kijken trouwens niet alleen naar het pand zelf, maar ook naar de omgeving. De grond eromheen is nu nog kaal, zakelijk en functioneel. Maar we veranderen dit naar een mooie, groene woonomgeving met bomen, beukenhagen en ondergrondse containers die niet in het oog staan.

DUURZAME AMBITIES voor het pand hebben we ook! Een van de eisen is bijvoorbeeld dat de appartementen gasloos worden. Om deze reden hebben we gekozen voor een verwarmingsinstallatie die bestaat uit een warmtepomp. Ook plaatsen we LED-verlichting. Zonnepanelen is helaas geen optie bij dit gebouw, maar dit hebben we gecompenseerd op een andere locatie in Houten. Qua isolatie aan de buitenkant is het pand al in goede staat. Aan de binnenkant zorgen we voor extra isolatie. De bewoners kunnen straks per kamer bepalen wat de gewenste temperatuur is."

WELKE UITDAGINGEN zijn er tijdens dit bouwproject? 'Tja, als je het kunstje beheerst is het allemaal niet meer zo moeilijk. Het is niet de eerste keer dat we zo'n verbouwing uitvoeren. Ook andere leegstaande kantoren in dezelfde buurt zijn al verbouwd tot appartementencomplexen, waar mensen inmiddels met veel plezier wonen. Maar het blijft altijd een uitdaging om zo efficiënt mogelijk te bouwen. De woningen moeten namelijk ook betaalbaar blijven.'

DE OPLEVERDATUM van de eerste appartementen is eind deze maand. Ongeveer 40 woningen worden dan in gebruik genomen. In het eerste kwartaal van 2020 wordt een tweede deel opgeleverd en in het tweede kwartaal het laatste deel. Dat het een populaire woonlocatie is, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen: 1.040 aanmeldingen voor de eerste 40 woningen. De woningnood is nog lang niet voorbij…

advertentie
advertentie