Miss Etam sluit winkel op het Rond
Miss Etam sluit winkel op het Rond Rina Knopper

Aandacht voor leegstand winkels op Het Rond: het klimaat in de retail is grimmig

30 juni 2020 om 13:00 Winkels

HOUTEN Vorige week kwam het onverwachte bericht dat Miss Etam vrijwel per direct de deuren zou sluiten. Hierop volgden vele reacties van winkelend publiek dat het zo jammer is dat er zoveel leegloop plaatsvindt op het Rond. De medewerksters van Miss Etam gaven aan dat de eigenaar van het pand ‘andere plannen heeft met de ruimte’ en zelf het contract heeft opgezegd. En vanuit het commentaar van het publiek kwam meermalen de opmerking dat ,,het oude gedeelte dicht gaat en dat er huizen komen.” Altera Vastgoed, de eigenaar van het Rond, geeft vooralsnog aan geen plannen te hebben in deze richting en spant zich juist in om een aantrekkelijk winkelklimaat te scheppen.

De gemeente heeft een nieuwe Ruimtelijke Koers uitgezet en uit de brochure ‘Prettig wonen voor iedereen’ blijkt dat men met het uitbreiden van het woningenaanbod ook spreekt over het ‘’benutten van kansen voor Het Centrum van Houten dat kampt met leegstand.” En ook over het creëren van woningen nabij voorzieningen.

In deze Ruimtelijke Koers spreekt men over hoog stedelijk gebied, er zijn zeer goede verbindingen van het openbaar vervoer, met een centraal station op fietsafstand. Daarbij kent het gebied vele functies, zoals wonen (vooral in de vorm van hoogbouw), winkels, kantoren, infrastructuur en andere voorzieningen.

CENTRUM In 2040 is (volgens het plan) het Houtens centrum een aantrekkelijk gebied voor alle Houtenaren met een mix van appartementen, winkels en stedelijke voorzieningen. Voor het centrum is er een voorbeelduitwerking gemaakt. Dit is echter nog geen concreet plan, maar slecht een ruimtelijke vertaling van de koers voor het centrum.

ALTERA VASTGOED Volgens een woordvoerder van Altera zijn er (nog) geen plannen bekend in de richting van nieuwbouw of hoogbouw. Hij geeft aan dat Altera al heel veel heeft ondernomen om het imago van het Rond op te poetsen. Neem nu de verbouwing van de Vershof, voor deze verbouwing heeft Altera destijds aangegeven de winkels bewust leeg te houden om tijdelijk winkels in onder te kunnen brengen. Nu de verbouwing is afgerond is het de bedoeling dat de winkels weer worden ingevuld. ,, Wij kunnen echter geen ijzer met handen breken, het klimaat in de retail is grimmig. Er is grote concurrentie en sprake van tegenvallende omzetten.” Houten blijkt ook een plaats waar de inwoners hun aankopen bovengemiddeld online doen. Dat helpt de fysieke winkels ook niet. Maar voorlopig blijft het Rond in de vorm zoals het nu is.

Het Rond en de verschillende functies
advertentie
advertentie