Juul en Marianne van Schip
Juul en Marianne van Schip Karin Tim-Mijland

40 jaar Keurslager Van Schip in Houten - ‘Ik ben nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan’

26 februari 2024 om 10:58 Winkels

Steeds uitgebreider

HOUTEN ‘40 jaar plezier’ stond er op de taarten toen Juul van Schip, zijn vrouw Marianne en hun medewerkers het jubileum van hun slagerij vierden. ,,Ik kijk er met plezier op terug, ik ben nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan”, zegt slager en eigenaar Juul. ,,Ik had veel vrijheid.” Zo kon hij de zaak vier keer verbouwen en uitbreiden. ,,Toen Houten groeide, groeide de slagerij mee.”

door Karin Tim-Mijland

Juul opende zijn slagerij op 8 februari 1984 met drie personeelsleden in een schuur op de Odijkseweg waar ook bakker Bom en groenteman De Bruin gevestigd waren. De winkeloppervlakte was destijds 50 m² en de toonbank was 5 meter lang. Ze verkochten naast vlees ook kaas, melk en wijn. De verkoop van zuivel stopte toen in 1991 een supermarkt opende in hetzelfde pand.

UITGEBREIDER

In de afgelopen vier decennia groeide de slagerij voorspoedig. Het winkeloppervlak werd zeven keer groter en groeide naar 350 m² nu, de toonbank breidde uit naar 23 m. Ook het assortiment werd steeds uitgebreider. In 2007 stopte de groenteman. Juul nam een aantal personeelseden van hem over en zette de verkoop van salades en maaltijden voort. Daar kwam steeds meer vraag naar. Het aandeel verse maaltijden ging steeds meer ruimte in de toonbank innemen. Een groenteman komt inmiddels zes keer per week de ingrediënten daarvoor brengen. Ook kwamen er steeds meer machines achter in de slagerij, zoals worst- en shoarmamachines en een apparaat om hamburgers te maken.

GRIEKENLAND

Al vanaf zijn tienerjaren hielp Juul mee in de slagerij en drie cafetaria’s van zijn ouders. ,,Werken werd met de paplepel ingegeven.” Destijds werden snacks zoals kroketten, frikandellen en bami schijven nog in de slagerij gemaakt en daarna in de cafetaria’s verkocht. Juul ging naar de slagersvakschool en vervolgens een jaar in militaire dienst. ,,Daar leerde ik koken.” Toen hij 21 jaar was, ging hij naar Griekenland om daar samen met een Griek een vleesbedrijf op te zetten. De Griekse taal leerde hij in praktijk, want slechts één werknemer sprak gebrekkig Duits. Dat jaar heeft veel indruk op hem gemaakt, meer dan alle jaren daarna. ,,Ik moest alles zelf uitzoeken.” Na een jaar keerde hij terug naar Nederland en begon zijn slagerij in Houten. De jaren daarna vloog hij nog regelmatig naar Griekenland om daar advies te geven aan het vleesbedrijf.

Workshops

Een passie van Juul is barbecueën. ,,Ik vind het heel leuk en ik heb een paar meter barbecueboeken.” Een van zijn voorbeelden is barbecuemaster Aaron Franklin. Omdat klanten ernaar vroegen, ging hij barbecueworkshops geven. Die lessen zijn een succes. De meeste cursisten van de beginnerscursus willen het liefst de volgende avond door met de lessen voor gevorderden.

Inmiddels zijn er 30 personeelsleden in dienst. Mede door hun werknemers konden ze groeien. ,,We delen lief en leed met elkaar. We zijn blij met ons personeel,” zeggen Marianne en Juul.

Keurslager Van Schip, Odijkseweg 57b in Houten, T: 030-637 51 32

advertentie
advertentie