Voetgangersbrug De Kroon - Knoest is in 1999 gebouwd en heeft als bijnaam de Sprinkhaan.
Voetgangersbrug De Kroon - Knoest is in 1999 gebouwd en heeft als bijnaam de Sprinkhaan. Studio Retouched

Gezocht: nieuwe eigenaar voor voetgangersbrug De Kroon - Knoest

23 oktober 2021 om 16:29 Verkeer en vervoer

REGIO Duurzaamheid staat bij Rijkswaterstaat hoog in het vaandel. Zo stimuleren ze met de Nationale Bruggenbank hergebruik van bruggen, waaraan ook het project A27 Houten - Hooipolder een bijdrage levert. Inmiddels staat voetgangersbrug De Kroon - Knoest op de Nationale Bruggenbank.

De Nationale Bruggenbank is in 2021 gelanceerd door Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam in samenwerking met de Bruggenstichting. Doel is om hergebruik van vrijkomende bruggen te stimuleren, om hiermee uiteindelijk te zorgen voor minder energie- en materiaalgebruik door de bouw van nieuwe bruggen. Inmiddels staan 2 bruggen uit het project A27 Houten - Hooipolder op de Nationale Bruggenbank. Ten eerste gaat het om voetgangersbrug De Kroon - Knoest. Deze brug ligt bij Nieuwegein over de A27 en verbindt de verzorgingsplaatsen De Kroon en De Knoest met elkaar. Ook de Keizersveerbruggen staan op de Nationale Bruggenbank.  

NIEUWE EIGENAAR Voor zowel de voetgangersbrug als voor de Keizersveerbruggen geldt dat ze verwijderd moeten worden om de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder mogelijk te maken. Met hulp van de Nationale Bruggenbank zoet men voor deze bruggen een nieuwe eigenaar. Zowel de Keizersveerbruggen als voetgangersbrug De Kroon - Knoest verkeren namelijk nog in technisch goede staat. Op een andere locatie kunnen ze waarschijnlijk nog vele jaren mee. 

Voor de Keizersveerbruggen is men op zoek naar een locatie waar ze voor de derde keer tot hun recht komen. Foto: Studio Retouched

DE SPRINKHAAN Voetgangersbrug De Kroon - Knoest is in 1999 gebouwd en heeft als bijnaam de Sprinkhaan. De brug lijkt erg op een voetgangersbrug over de A12 bij Veenendaal. Dat komt omdat ze vlak na elkaar geplaatst zijn en allebei zijn ontworpen door Architectenbureau Hans van Heeswijk. De Keizersveerbruggen liggen bij Geertruidenberg over de Bergsche Maas en kennen een bijzondere geschiedenis. Deze bruggen bevinden zich namelijk al in hun tweede levensfase: ze zijn oorspronkelijk in 1936 in gebruik genomen als de Moerdijkbrug. Voor de Keizersveerbruggen is men nu op zoek naar een locatie waar ze voor de derde keer tot hun recht komen; ze verkeren namelijk nog steeds in zeer goede staat. Daarbij gaat het wel om een plek waar de verkeersintensiteit minder groot is dan nu het geval is. 

BRUGGENBANK LEEFT De Nationale Bruggenbank leeft: diverse overheden hebben namelijk al laten weten dat ze interesse hebben in bruggen die op de bruggenbank staan. Met hen bekijkt Rijkswaterstaat of hergebruik mogelijk is. Vooral de Keizersveerbruggen mogen zich in een warme belangstelling koesteren. Daarom zoekt Rijkswaterstaat voor deze bruggen een tijdelijke opslaglocatie. 

advertentie
advertentie