De Beusinchemseweg werd in de zomer van 2019 heringericht.
De Beusinchemseweg werd in de zomer van 2019 heringericht. Sterrenberg.com

Vraag aan inwoners: Hoe wordt de Beusichemseweg in ‘t Goy veilig?

25 maart 2021 om 16:53 Verkeer en vervoer

‘T GOY Stichting Mooi ‘t Goy heeft onder inwoners van het dorp een enquête verspreid om te achterhalen wat zij vinden van de verkeerssituatie op de Beusichemseweg en wat voor suggesties zij zelf hebben om de situatie te verbeteren. 

door Agnes Corbeij

Al jaren is er ontevredenheid over de verkeersveiligheid op de Beusichemseweg in ‘t Goy.  In 2008 werd een burgerinitiatief ingediend voor een vrijliggend fietspad van de Rondweg tot de Goyerbrug. In 2011 stemde de raad in met dit idee, maar er was beperkt budget, waardoor alleen van de Rondweg tot het dorp ‘t Goy het vrijliggend fietspad werd aangelegd. Dit fietspad werd in 2013 officieel geopend. 

HERINRICHTING Daarmee was het onderwerp niet van de agenda. Inwoners hielden vol, in 2016 werd er opnieuw over de verkeersveiligheid in ‘t Goy gepraat in het gemeentehuis. Er werden bewonersavonden georganiseerd en inwoners kregen verschillende opties voorgeschoteld voor herinrichting van de Beusichemseweg in het dorp zelf. In 2018 werd een enquête gehouden, waaruit bleek dat zestig procent van de deelnemers een vrijliggend fietspad door het dorp wilde.

Dit gebeurde niet. In de zomer van 2019 werd de Beusichemseweg in het dorp wel heringericht door de gemeente, maar er kwam geen vrijliggend fietspad. Met het gedeelte Beusichemseweg tussen het dorp en de Goyerbrug is nog niks gebeurd. Om hier een vrijliggend fietspad aan te leggen, is te duur, in verhouding tot het aantal gebruikers, aldus de gemeente. 

ZORGEN Ondanks de verbeteringen van de afgelopen jaren, zijn niet alle inwoners tevreden. Stichting Mooi ‘t Goy kwam voort uit de klankbordgroep Mooi ‘t Goy en is zo’n vier jaar actief. De stichting heeft nog altijd zorgen over de verkeersveiligheid. Tussen het dorp en de Goyerbrug wordt nog steeds harder gereden dan toegestaan. ,,Snelheden van rond de 80 tot 90 kilometer per uur zijn geen uitzondering.” 

Ook binnen de bebouwde kom is de verkeersveiligheid niet toegenomen, aldus de stichting. ,,Het ziet er nu stukken beter uit, maar helaas helpt het absoluut niet om langzamer te rijden. Integendeel.”

DISPLAYS Op verzoek van stichting Mooi ‘t Goy heeft de gemeente in januari twee snelheidsdisplays geplaatst, die bestuurders erop wijzen dat ze te hard rijden. De gemeente en de stichting spraken af dat de stichting na twee maanden bij bewoners zou nagaan of er iets is verbeterd door de displays en of er ideeën voor verbetering zijn. 

Die enquête staat sinds 20 maart online bij mooi-t-goy.nl en werd huis aan huis bezorgd bij de woonhuizen aan de Beusichemseweg in het dorp zelf. Zo’n 50 inwoners vulden de enquête in.

advertentie
advertentie