Afbeelding
Windpark Goyerbrug

Dwangsom en beslistermijn voor Houten in zaak Windpark Goyerbrug

Rechtbank

DEN HAAG De gemeente Houten moet vaart maken in de vergunningprocedure voor het Windpark Goyerbrug. De Raad van State heeft dat vandaag beslist. De gemeente krijgt nu 20 weken de tijd om een vergunning op tafel te leggen bij de exploitant van het omstreden windpark. Haalt de gemeente die termijn niet, dan komt er een boete van 100 euro voor elke dag vertraging met een maximum van 15.000 euro.

Een al eerder door de gemeente verleende vergunning voor de vier turbines bij de Goyerbrug werd vorig jaar door de Raad van State vernietigd. Die vergunning was verleend op basis van een milieuregeling voor windturbines die in strijd bleek te zijn met Europese regels. Dat betekende het einde van die regeling en de vergunning.

Volgens de Raad moest de gemeente binnen zes maanden opnieuw een besluit nemen over de vergunningaanvraag van Windpark Goyerbrug. Maar dat kwam niet van de grond. De termijn werd niet gehaald. Vervolgens stelde Windpark Goyerbrug de gemeente in gebreke.

De Raad heeft dit gebrek nu bestraft met een aangescherpte beslistermijn en de dwangsom. De termijn van 20 weken lijkt vrij lang. Maar volgens de Raad kan die niet verder worden ingekort, omdat bij het maken van de vergunning procedures moeten worden doorlopen, zoals inspraak voor omwonenden. Die procedures hebben een wettelijke termijn waarvan niet mag worden afgeweken.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie