Afbeelding
Rik Bronkhorst

Vergunning diervoerderfabriek Van Gorp weer bij Raad van State

18 januari 2021 om 17:22 Rechtbank

DEN HAAG / HOUTEN Een vrij absurd geschil maandag bij de Raad van State over een aangepaste milieuvergunning van diervoederfabriek Van Gorp in Schalkwijk. De Raad moet beoordelen of de gemeente Houten met de aanpassing Van Gorp onnodig beperkt in zijn activiteiten. Maar, die activiteiten bestaan daar niet meer. Van Gorp is gestopt en de fabriek ligt stil. ,,De rust is weergekeerd in het dorp”, zegt een omwonende.

De vergunning is overgegaan naar de grote diervoederproducent For Farmers, die volgens de advocaat van Van Gorp al aandeelhouder was in het bedrijf. De advocaat vocht bij de Raad voor bewegingsruimte voor de diervoederfabriek aan de Pothuizerweg. Er ligt bij de gemeente zelfs nog een aanvraag voor een uitbreiding van de activiteiten.

Waarom de advocaat zoveel moeite doet? ,,Het bedrijf overweegt om de productie in Schalkwijk te hervatten. Er is soms nog vraag naar kleinschalige productie-eenheden”, aldus de advocaat. Maar er speelt meer. Een milieuvergunning heeft waarde en kan dus voor een aardig bedrag aan een ander bedrijf worden overgedaan, die dan op dezelfde locatie verder werkt.

De fabriek van Van Gorp is dus gestopt, maar de vergunning blijft bestaan. De gemeente zou eigenhandig de vergunning kunnen intrekken en daarmee een einde kunnen maken aan een al jaren durend geschil. Maar daarvoor moet die vergunning drie jaar lang niet zijn benut. En zo ver is het nog niet.

De vergunning is overigens vorig jaar gedeeltelijk vernietigd door de Utrechtse rechtbank. Dat oordeel schoot in het verkeerde keelgat van zowel Van Gorp als de gemeente. Daarom gingen beiden in hoger beroep bij de Raad van State.

Van Gorp vindt de aanpassingen van de vergunning te streng en ze beperken de bedrijfsvoering teveel. Volgens een woordvoerster van de gemeente was juist geprobeerd om de overlast van het bedrijf bij omliggende woningen zoveel mogelijk te beperken en het bedrijf toch te laten produceren.

De gemeente kwam met een maatwerkoplossing waarbij alle woningen in de buurt die overlast van het bedrijf hebben, goed in kaart werden gebracht. Voor elke woning werd een eigen geluidsnorm vastgesteld die door Van Gorp niet mag worden overschreden. Maar de rechtbank keurde die maatwerkoplossing af.

Bij de Raad van State hielde de gemeentewoordvoerster vast aan de gebruikte oplossing. Daarover moet de Raad nu oordelen. Kiest de Raad de zijde van de rechtbank, dan zal de gemeente opnieuw moeten gaan sleutelen aan de voorschriften in de vergunning van Van Gorp. Overigens hoeft dat pas te gebeuren als Van Gorp de productie in Schalkwijk ook echt weer hervat.

De Raad oordeelt over zes weken.

advertentie
advertentie