Fred Teeven heeft zijn klus als informateur geklaard. Houten heeft een nieuwe coalitie.

21 jun, 09:53 Politiek
Annette Stolk-de Vries
Fred Teeven is klaar met zijn werkzaamheden als informateur van een nieuwe coalitie
Fred Teeven is klaar met zijn werkzaamheden als informateur van een nieuwe coalitie

HOUTEN Drie maanden heeft Fred Teeven nodig gehad om Houten aan een nieuwe coalitie te helpen. Zijn komst als informateur baarde veel opzien. Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH), met Willem Zandbergen als lijsttrekker, was met acht zetels de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden. Het was Zandbergen die Teeven als informateur wist te strikken. Ze kenden elkaar uit de periode dat Teeven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Een terugblik met de informateur op de afgelopen periode.

door Annette Stolk – de Vries

De formatie is afgerond. Was het een zware bevalling? ,,Uiteindelijk viel de bevalling mee, maar na een eerste verkenning van Zandbergen heb ik toch wel even tijd nodig gehad om te zoeken welke partijen bij elkaar pasten. Pas zeven weken geleden werd het helder dat het deze vier partijen (ITH, NatúúrlijkHouten, VVD en SGP red.) moesten worden.”

Aanvankelijk leek het erop dat de twee grootste partijen, ITH en D66, het motorblok van een nieuwe coalitie zouden vormen. Was je verbaasd dat dit toch anders liep? ,,Als informateur heb je de opdracht de verkiezingsuitslag zo goed mogelijk te vertalen. Daarom zijn we ook met de twee grootste partijen begonnen. Ik had aanvankelijk ook echt het idee dat het zou lukken. Vanzelfs..