Mirjam Sterk
Mirjam Sterk Sterk

Mirjam Sterk wordt gedeputeerde in de provincie: ‘Dit voelt als thuiskomen’

Politiek

UTRECHT/HOUTEN Mirjam Sterk, voormalig CDA-Kamerlid uit Houten en columnist van deze krant, is door de Statenfractie van het CDA voorgedragen als gedeputeerde voor de provincie Utrecht. Ze neemt de plek in van Hanke Bruins Slot die inmiddels geïnstalleerd is als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het nieuwe kabinet Rutte IV. Mirjam Sterk zat van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer. Ze was onder meer woordvoerder sociale zekerheid, integratie en immigratie en vice-fractievoorzitter. Na haar vertrek uit de Tweede Kamer was ze maatschappelijk actief. Zo maakte zij onder andere programma’s voor de IKON en was ze ambassadeur voor de aanpak van de Jeugdwerkloosheid. In 2016 werd ze directeur van MEE.NL, een landelijke coöperatie van organisaties die mensen met een beperking ondersteunen. In 2017 werd bekend dat Mirjam Sterk al haar functies in Nederland zou neerleggen om daarna samen met haar gezin naar de Verenigde Staten te emigreren, waar haar man een andere baan had gekregen. Vanuit de VS deed ze regelmatig verslag in deze krant met de rubriek Verhalen uit de VS 


THUISKOMEN Nu keert Sterk dus terug naar Nederland. ,,Het voelt als thuiskomen”, zegt ze tegen RTV Utrecht. ,,Ik ben in Zeist geboren, heb in Veenendaal op school gezeten, gestudeerd in Utrecht en ik woonde in Houten. Dus ik ken de provincie als m’n broekzak. ,,Na haar afscheid als Kamerlid nam Sterk afstand van de politiek. Maar haar tijd in Amerika leerde haar naar eigen zeggen hoe wezenlijk de politiek is. ,,Ik zie hier die enorme polarisatie”, zegt ze. ,,Ook in Nederland zie ik tendensen van mensen die elkaar niet meer kunnen vinden. Dat kan tot grote excessen leiden, heb ik in Amerika gezien. Dus vanuit mijn rol als gedeputeerde wil ik vooral verbinden.” 

Het CDA laat weten dat Sterk vanaf februari weer terugkeert naar onze provincie, ze zal zich opnieuw vestigen in Houten. Fractievoorzitter in PS Chris Westerlaken: ,,We zijn blij dat Mirjam zich wil inzetten voor de mensen in onze provincie. Zo blijven we als CDA graag onze bijdrage leveren aan deze mooie provincie.” Sterk wordt verantwoordelijk voor de portefeuille Landbouw, Natuur, Bodem, Water, Sport en Bestuur. Formeel moet Provinciale Staten nog instemmen met haar voordracht. Het is de bedoeling dat Sterk op 9 februari aan de slag gaat als gedeputeerde. (bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie