Afbeelding
MARJOLEIN THIJSE
COLUMN

Raadspraat: Bouwen Bouwen Bouwen

3 februari 2021 om 16:00 Politiek Raadspraat

Waar kan het in deze column in aanloop naar het referendum anders over gaan dan over de Ruimtelijke Koers?

Nou, eigenlijk over veel zaken die in onze ogen onrechtvaardig zijn, zoals het feit dat in dit rijke land nog dertien procent van de huishoudens onder de armoedegrens leeft, dat het al jaren code rood is op de arbeidsmarkt en dat drie van de acht werkenden een onzeker flexibel contract heeft en één op de twintig werknemers een minimumloon verdient. Dus geen fatsoenlijk inkomen heeft waarmee je de huur, de boodschappen en kleding voor je kinderen en jezelf kunt betalen. Deze onrechtvaardigheid gaat ook niet aan Houten voorbij. Daar is vooral veel collectieve actie en gezamenlijke strijd voor nodig en voor wie dat aan het hart gaan kan op 17 maart zijn keuze maken.

En ja, dan kom ik toch ook uit op een onrechtvaardigheid waarmee Houten uit het lood ligt en waar we als lokale politiek wél wat aan kunnen doen en dat is het bouwen van betaalbare woningen. Al jaren komt de PvdA op voor dit belang. Een huis mag geen luxe zijn voor wie het kan betalen. Van links tot rechts in de politiek is daarover weinig verschil van mening. Waar het om gaat is of en voor wie je in actie komt. Het is in onze ogen tot op zekere hoogte een luxe-discussie door het vooral te hebben over goothoogte en bouwlagen, terwijl mensen geen dak boven hun hoofd hebben, noodgedwongen moeten verhuizen of tot hun dertigste bij hun ouders moeten inwonen. Er moet gebouwd worden en snel ook!

Terwijl iedereen vindt dat bouwen noodzakelijk is, scoor je er als politieke partij lang niet altijd punten mee. Dat blijkt ook nu bij de Ruimtelijke Koers weer. Er is tegenwind en er zijn mitsen en maren en die hebben wij als PvdA evengoed. Goede tegenspraak is goud waard en er komen heel veel creatieve ideeën los waar je als Houten trots op kan zijn. We zijn in de gemeente sinds 2016 bezig met onderzoeken en plannen maken en we voorzien dat we ook de komende jaren over allerlei zaken met elkaar in gesprek blijven. De Ruimtelijke Koers afschieten lost niets op, werpt ons weer jaren terug en de jongeren, ouderen, mensen met een bescheiden inkomen betalen de rekening. Wij houden ons doel voor ogen en dat is zorgen dat er betaalbare woningen komen. Wij zijn vóór! We zijn ervan overtuigd dat we als weldenkende mensen samen onze weg zullen vinden om verschillen om te zetten naar gezamenlijke oplossingen. Of het nu gaat om groen, verkeer, of goothoogtes.

Anneke Dubbink

Fractievoorzitter PvdA Houten

advertentie
advertentie