Afbeelding
Annette Stolk

Houtense gedupeerden toeslagaffaire mogen schadevergoeding houden

15 januari 2021 om 07:52 Politiek

HOUTEN De gedupeerden van de fraudeaanpak kinderopvangtoeslag in Houten mogen hun schadevergoeding houden. Een motie ingebracht, tijdens de raadsvergadering van 12 januari, door HA!, PvdA, GroenLinks, Groep Aanen, ITH en ChristenUnie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad. In december werden twee andere moties van gelijke strekking ook al unaniem door de raad aangenomen.

dor Annette Stolk – de Vries

De financiële gevolgen voor gedupeerden van de toelagen affaire zijn ook landelijk volop in het nieuws. Lodewijk Asscher (PvdA) heeft zijn politieke consequenties al getrokken en is afgetreden als fractievoorzitter. In de week van 18 januari debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp. Dan zullen de gevolgen voor het kabinet ook bekend zijn.

VERGOEDING De belastingdienst keert 30.000 euro uit aan getroffen ouders van de toeslagenaffaire. Het bedrag is aangemerkt als vergoeding en moet niet gezien worden als inkomen. Eventuele openstaande schulden bij de belastingdienst worden niet verrekend met deze vergoeding. Bovendien staat de vergoeding los van hulp voor ouders in een acute situatie.

VERTROUWEN In Houten zijn tenminste 24 gezinnen bij de Belastingdienst bekend als gedupeerden van de toeslagenaffaire. De indieners van de motie zijn van mening dat de gemeente er voor haar inwoners moet zijn. Wayne Wilson (HA!): ,,De gemeente kan positief bijdragen aan het vertrouwen in de overheid door op geen enkele manier te tornen aan het bedrag van 30.000 euro. Zij moet ervoor kiezen om deze eenmalige uitkering uit te zonderen van iedere denkbare verrekening.” 

In de motie werd opgeroepen om de uitkering op geen enkele manier te verrekenen met de bijstandsuitkering of andere gemeentelijke ondersteuning. Gedupeerden moeten voldoende ondersteuning krijgen in de vorm van informatie en persoonlijke begeleiding. Will Mossink (PvdA): ,,We roepen het college op om, daar waar het mis dreigt te gaan, pro-actief naast haar burgers te gaan staan.”

STEUN De gehele raad ondersteunde de motie en ook wethouder Bos omarmde deze. ,,U mag erop vertrouwen dat wij getroffen burgers zoveel mogelijk zullen begeleiden. Als college staan we naast de burgers en zullen wij gedupeerde inwoners zoveel mogelijk begeleiden.” Hij verzoekt gedupeerde inwoners zich te melden bij de gemeente.

OPROEP Ben jij, zijn jullie gedupeerd door de toeslagenaffaire? Welke impact heeft dat op je/jullie leven gehad? HoutensNieuws.nl komt graag in contact met mensen die hun verhaal, eventueel anoniem, willen vertellen. Je kunt contact opnemen met Agnes Corbeij, verslaggever, bel 06-15280213 of mail a.corbeij@bdu.nl

advertentie
advertentie