Lex Klaver en Margreet Ausems, acteurs en bestuursleden van Theatergroep Splinter hebben zin in hun nieuwe voorstelling
Lex Klaver en Margreet Ausems, acteurs en bestuursleden van Theatergroep Splinter hebben zin in hun nieuwe voorstelling Irene van Valen

Splinter speelt ‘Hoe zit het?’

Podiumkunsten

HOUTEN Na twee jaar stilstand speelt Theatergroep Splinter hun nieuwe voorstelling ‘Hoe zit het?’ Deze staat gepland op zondag 19 december om 14:30 en 20:15 uur in Theater Aan de Slinger. ,,Met deze voorstelling willen we corona vergeten en ervoor zorgen dat mensen de zaal verlaten met een glimlach”, legt Lex Klaver uit. Hij en Margreet Ausems zijn acteurs en bestuursleden bij Splinter.

Irene van Valen

,,Het stuk speelt zich af rondom een bankje in het park. Daarom kan de titel zowel letterlijk als figuurlijk worden genomen”, legt Margreet uit. ,,Het gaat om de plek waar het bankje staat en hoe die zit, naast het feit dat er zich van alles afspeelt rondom het bankje. Relaties komen er op scherp te staan.” Het publiek wordt getuige van ruzies en meer in drie verhaallijnen. ,,We zien de ongelukkig getrouwde Erik-Jan die online een nieuwe liefde zoekt en Sophia ontmoet. Daarnaast ontmoeten we Susanne. Zij heeft een drankprobleem en zoekt samen met vriendin Verona het verlichte pad via yoga. Trijntje, de yogadocent, spoort echter niet. Als laatste volgen we Floor en Coen. Coen werkt 24/7 sinds hij de zaak van zijn vader overnam en Floor houdt alle ballen rondom het gezin hoog." Hoe het samenkomt ontdekt u 19 december.

Die onverwachte bloopers passen perfect in ons spel

HUMOR De grootste uitdaging voor de acht acteurs, zit in de steeds wisselende emoties. ,,Het gaat van blij, naar boos, naar verdrietig en verliefd. Het wringt soms zelfs”, zegt Margreet. In de voorstelling komt de gebruikelijke Splinter-humor in taalgrappen, verrassende gezichtsuitdrukkingen en onverwachte uitspraken voorbij. ,,Veel humoristische details zoals versprekingen en iemand die struikelt, ontstaan tijdens de repetities”, legt Lex uit. ,,Die onverwachte bloopers passen perfect in ons spel.”

TERUGBLIK Vlak voor de coronacrisis was Splinter klaar voor de voorstelling ‘Theater na de Dam’ op 4 mei 2020. Deze werd tot ieders teleurstelling en ook in 2021 afgezegd. Nu ligt er een optie voor 4 mei 2023. Eind 2020 oefende Splinter voor het stuk ‘Gedoe’ die net als plannen voor twee cultuurnachten werden afgelast. De teleurstelling was groot.

SCRIPT Hoewel de groep niet meer repeteerde of speelde, probeerden zij online contact te houden. Ze wilden elkaar blijven aanmoedigen om niet op te geven; toch verwaterde sommige contacten. Bij de bekenmaking dat Splinter weer mocht repeteren voelde Margreet niet meteen veel zin: ,,Ik vond de woensdagavond op de bank wel lekker. Tot we startten en het een feest van herkenning bleek.” Een leesgroep las vijftien scripts, zonder een verhaal naar wens te vinden. Daarom zochten zij een scriptschrijver en vonden die in Bart Brouwers. Hij schreef een script en is nu regisseur van het stuk. Naast hem werkt spelcoach Marleen van Dalen. Zij helpt in het uitdiepen van ieders eigen karakter.

DANKBAAR Margreet en Lex spreken dank uit voor Miro die een theater-arrangement rondom de voorstelling organiseert. Voor €45,- krijgt men naast het toegangsbewijs een driegangen menu. Een los kaartje kost €15,-. Splinter is daarnaast dankbaar voor steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Cultuurfonds Houten.

Splinterleden poseren op eigen wijze voor hun nieuwe kledinglijn
Promotieposter voor de voorstelling Hoe zit het?
advertentie