Afbeelding
Foto: Pixabay

Persoonlijke lening steeds vaker gebruikt als alternatief van hypotheekverhoging

24 november 2023 om 10:02 Partnercontent

In Nederland geeft de doorsnee leningnemer de voorkeur aan het afsluiten van een persoonlijke lening boven het verhogen van hun hypotheek, een trend die wordt gestaafd door toenemende rentetarieven volgens gegevens van het Nederlands Krediet Collectief. De opmars van persoonlijke leningen is toe te schrijven aan de substantiële invloed van stijgende rentevoeten op totale kosten. Door te kiezen voor een persoonlijke lening kunnen consumenten op een kostenefficiënte manier financiering verkrijgen, zonder extra bijkomende kosten. Dit resulteert in besparingen op eenmalige uitgaven, zoals notaris-, taxatie- en afsluitkosten. Daarnaast kan de persoonlijke lening uiteraard ook gebruikt worden voor een huis verduurzaming

Flinke verhogingen in rentetarieven in 2022

Zoals je natuurlijk wel in het nieuws hebt gelezen, zijn de rentetarieven binnen een jaar aanzienlijk gestegen, wat aanzienlijke repercussies heeft gehad voor de hypotheekmarkt. In het begin van 2022 was een rentetarief van 1,1% nog gangbaar voor een hypotheek met een vaste rente van 10 jaar. Echter, tegen het einde van het jaar bedroeg het gemiddelde rentepercentage 4,1%, bijna een drievoudige toename binnen slechts 12 maanden. Deze stijging heeft verstrekkende gevolgen voor zowel huiseigenaren met bestaande hypotheken als starters op de woningmarkt, aangezien de kosten aanzienlijk zijn gestegen. Het is begrijpelijk dat de gemiddelde Nederlander zijn leengedrag aanpast en op zoek gaat naar kosteneffectieve alternatieven voor financiering. Dit heeft geleid tot een groeiende populariteit van persoonlijke leningen, hoewel het gemiddelde leenbedrag is afgenomen vanwege aangepaste leennormen die de leencapaciteit verminderen, resulterend in hogere rentetarieven.

Persoonlijke lening wordt vaker gebruikt door huiseigenaren

Steeds meer huidige en toekomstige huiseigenaren geven de voorkeur aan het benutten van persoonlijke leningen, met name voor projecten zoals verbouwingen of om financiële middelen vrij te maken voor woningaankopen. De kosten van hypotheken, met doorgaans een looptijd van 30 jaar en relatief hoge rentes, kunnen aanzienlijk oplopen gedurende de gehele looptijd. Een persoonlijke lening biedt daarentegen de flexibiliteit om te kiezen voor een kortere looptijd, in tegenstelling tot de gebruikelijke 30 jaar bij hypotheken, waardoor de uiteindelijke kosten aanzienlijk worden beperkt. Gegevens uit Google-zoekopdrachten laten zien dat persoonlijke leningen inderdaad aan populariteit winnen. In 2023 werd vaker gezocht naar de term “persoonlijke lening” door Nederlanders vergeleken met 2022, met een opvallende groei van 22%.

Redenen om een persoonlijke lening af te sluiten

Al met al worden persoonlijke leningen dus steeds vaker afgesloten in Nederland, vooral door huiseigenaren. Eerder kozen ze ervoor om hun hypotheek te verhogen, maar dat is dus nu niet meer het geval. Waarom vragen ze dan een persoonlijke lening aan? In principe zijn er meerdere leendoelen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Over het algemeen kiezen veel Nederlanders voor geld lenen voor een nieuwe auto. Dit is in principe de meest voorkomende reden om een persoonlijke lening af te sluiten in ons land. Daarnaast zien we dat Nederlanders ook steeds vaker voor deze lening kiezen om hun huis te verbeteren. Het derde doel om geld te lenen is voor grote uitgaven. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om zo hun interieur te financieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie