Bedrijfsafval sorteren
Bedrijfsafval sorteren Foto: Pixabay

10 tips om je bedrijfsafval beter te sorteren

23 oktober 2023 om 10:36 Partnercontent

Wanneer restafval nog niet gesorteerd is, dan zitten daar nog voor de helft materialen bij die herbruikbaar waren bij betere sortering. Wie de container eens goed doorneemt merkt al snel dat er nog heel veel hout, plastic, papier en karton te vinden is. De volgende 10 tips helpen je om dit beter aan te pakken. Dit maakt het vooral vanuit zakelijk oogpunt een heel stuk gemakkelijker voor jou.

1. Afval in kaart brengen
Een restafval container is een goed begin, maar ga verder. Bekijk wat je ophaalt aan gewicht, waar het naartoe gaat en wat het kost. Door betere inzichten in de afvalproductie is ook beter te bepalen wat er anders moet. En welke oplossingen daar eventueel voor mogelijk zijn.

2. Is het restafval?
Hout, papier, karton, kunststof en voedselresten horen niet in restafval. Daar zijn ook allerlei andere dingen mee te doen. Door de stromen beter te scheiden neemt het volume af en gaan de kosten voor restafval ook direct omlaag. Dit is natuurlijk altijd een belangrijke factor.

3. Verplichting tot sorteren
Bedrijven moeten tegenwoordig 21 afvalstromen verplicht sorteren. Milieu Service Nederland kan hierbij helpen. Dit maakt het direct een stuk gemakkelijker te realiseren.

4. Het vullen van de containers
De facturatie gaat op basis van de ophaalbeurten. Daarbij maakt het niet uit of de container vol is of niet. Kan je de frequentie verlagen? Dan is dat natuurlijk ook een stuk voordeliger.

5. Folie in zakken verzamelen
De folie die vrijkomt in bedrijven is het best in te zamelen in zakken die specifiek hiervoor bedoeld zijn. Die zijn gewoon bij de afvalinzamelaar te krijgen.

6. Een perscontainer plaatsen
Wie veel afval produceert, kan beter een perscontainer nemen. Dat is een goede manier om het volume van het afval te verminderen. Waardoor de kosten voor ophalen ook omlaag gaan.

7. De vuilnisbakken weghalen
Dat afval niet gesorteerd wordt komt vaak omdat het in afvalbakken wordt gegooid. Wanneer je de afvalbakken weghaalt dan gaan medewerkers sneller naar het sorteereiland. Dit maakt het sorteren veel beter mogelijk.

8. Iedereen erbij betrekken
Om het sorteren duidelijk te maken voor iedereen, is het slim om iedereen er ook bij te betrekken. Leg de doelstellingen uit en geef feedback. Probeer het ook een uitdaging te maken voor de medewerkers om zo veel als mogelijk te organiseren. Dit maakt het ook leuker.

9. Goede kwaliteit
Let op de kwaliteit van het sorteren. Dit voorkomt extra kosten omdat het afval niet klopt.

10. Een erkende specialist
Wie zeker wil zijn dat het allemaal goed verloopt, kan het best met een erkende ophaler werken. Dit geeft je de zekerheid dat het optimaal wordt verzorgd. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie