Afbeelding
Foto: Pixabay

Nederlanders voeren vaker een zelftest uit

21 december 2021 om 11:59 Partnercontent

Uit een rondgang blijkt dat Nederlanders sneller bereid zijn om een zelftest uit te voeren, wanneer zij bijvoorbeeld naar familie of vrienden gaan. Kort na de laatste persconferentie van november ontstond er een tekort aan zelftesten bij veel fysieke drogisterijen. Dit bevestigt het beeld, dat mensen bereid zijn om te controleren of zij geen besmetting met het coronavirus hebben opgelopen. Ondanks het tekort aan zelftesten bij de fysieke drogisterijen, is er nog makkelijk aan een zelftest te komen. Er zijn verschillende online aanbieders van deze zelftesten te vinden. Hoe vaak test jij jezelf gemiddeld per week?

Zelftest bij verkoudheidsklachten in de winter

Niet alleen wil men voorkomen dat familieleden of vrienden besmet raken met het coronavirus. Ook krijgen veel Nederlanders te maken met verkoudheidsklachten in de winterperiode, die reeds is aangebroken. De temperatuur daalt, de wind steekt op en het heeft op verschillende plekken al kort gesneeuwd. Om niet bij iedere snotneus direct naar een GGD-locatie af te moeten reizen, loont het om eerst een zelftest uit te voeren. Mocht uit deze zelftest blijken dat je besmet bent geraakt met het coronavirus, dan kun je alsnog een afspraak plannen voor een coronatest door de GGD.

Zelf een zelftest bestellen om thuis te kunnen testen

Enkele maanden terug werd ieder Nederlands huishouden de mogelijkheid geboden om twee zelftesten aan te vragen via de overheid. Voor beide zelftesten hoefde destijds niet betaald te worden. Op dit moment dient je de zelftesten zelf te bestellen. Uitzondering hierop zijn mensen die in het onderwijs werkzaam zijn. Zij krijgen de zelftesten via hun werkgever aangeboden. Ook leerlingen in het basisonderwijs kunnen via hun meester of juf een aantal zelftesten krijgen om zich tweemaal per week te laten testen door een ouder. Zeker nu de klassen op basisscholen als belangrijke besmettingsbron zijn aangemerkt, wordt aangeraden om die twee testen uit te voeren.

Uitvoeren van een zelftest niet ingewikkeld

Soms wordt gedacht dat het vrij lastig is om een zelftest uit te voeren. Dit is echter niet het geval. Bij de zelftesten wordt normaliter standaard een instructie meegeleverd. Je dient het stokje bij de zelftest een aantal keer rond te draaien in beide neusgaten. Wees niet bang dat je het stokje niet diep genoeg in het neusgat steekt: dit hoeft helemaal niet bij een zelftest! Vervolgens draai je het stokje een aantal keer in een meegeleverde vloeistof, om deze vloeistof vervolgens over het teststrookje te druppelen. Al snel zal duidelijk worden of er sprake is van een besmetting met het coronavirus. Een zelftest werkt minder goed, wanneer je nog geen klachten hebt.

Zet de ramen een kwartiertje open in huis

Zo belangrijk als het regelmatig uitvoeren van een zelftest is, zo belangrijk is ook het ventileren van de woning. Zet ramen thuis dagelijks een kwartier tegen elkaar open, om zo bacteriën en virussen te kunnen verdrijven. Laat ook de ventilatieroosters boven het raam geopend. Op deze manier zorg je voor een continue luchtstroom in de ruimtes thuis. De kans op besmettingen met het coronavirus neemt hierdoor sterk af.

advertentie
advertentie