Afbeelding
Foto: Pexels

Korte en donkere dagen populair onder inbrekers

22 september 2021 om 07:25 Partnercontent

De dagen beginnen langzaamaan korter te worden, evenals dat de temperaturen dalen. We zitten weer vaker in huis en hebben minder zicht op hetgeen er buiten onze huizen gebeurt. Voor inbrekers zijn dit de maanden waarin zij hun slag willen slaan. Doordat het al snel donker is, worden ze minder snel opgemerkt door bewoners in de wijk. Gesteund door het feit dat veel mensen de gordijnen al vroeg op de avond sluiten. Ook vallen huizen waarvan bewoners afwezig zijn op, doordat het licht er niet brandt. De slotenmaker in Utrecht raadt huishoudens aan de verlichting automatisch in te laten schakelen als het buiten donker begint te worden. Er zijn tegenwoordig diverse oplossingen die dit mogelijk maken. Denk aan een klassieke tijdschakelaar of bijvoorbeeld slimme verlichting.

Steeds meer huishoudens kiezen voor automatisering

Niet alleen slimme verlichting is populair. Ook zijn er steeds meer huishoudens die bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat kiezen. Hiermee is het mogelijk om de kachel alvast in te schakelen, als je onderweg naar huis bent. Voordeel hiervan is dat de kachel niet de hele dag aan hoeft te blijven staan. Iets wat voorheen vaak gebeurde, omdat men niet thuis wilde komen in een koud huis. Een ander voorbeeld van automatisering is slimme apparatuur in de keuken. Ook hiervoor geldt dat het mogelijk is om de apparaten op afstand te bedienen. Zie je dat de zon hevig schijnt? Zet de vaatwasser in dat geval aan via de app op je telefoon. In combinatie met zonnepanelen op het dak kun je de opgewekte stroom direct gebruiken.

Deurbellen met camera’s steeds vaker gebruikt

Specifiek voor het voorkomen van inbraken tijdens deze donkere maanden, worden de deurbellen met camera’s geïnstalleerd. Je ziet ze op steeds meer plekken in het straatbeeld! De een is er een groot voorstander van. De ander vindt dat zijn of haar privacy geschaad wordt door de camera’s. Immers, vaak is niet te zien hoe de camera is afgesteld en wat de buren precies kunnen zien. Naast de deurbellen met geïntegreerde camera zijn ook losse camera’s populair. Er zijn tegenwoordig modellen die volledig draadloos zijn. Voordeel hiervan is de eenvoudige montage. Zorg dat de camera’s hoog genoeg worden opgehangen, om te voorkomen dat inbrekers deze zelf weg kunnen nemen voor de inbraakpoging.

Wijken werken vaker met een groepschat

In steeds meer Nederlandse wijken wordt gebruik gemaakt van een groepschat. In zo’n chat zitten alle bewoners van de buurt. Op het moment dat zij tijdens het uitlaten van de hond verdachte personen opmerken in de wijk, delen ze het via de chat. Ook opvallende auto’s die men niet kent kunnen gedeeld worden. Op deze manier kunnen inbraken voorkomen worden. Vergelijkbaar zijn de groepen die op Facebook worden aangemaakt per wijk.

advertentie
advertentie