Afbeelding
Foto Pixabay

Recreatiewoning financieren: wat zijn de mogelijkheden?

21 september 2021 om 15:24 Partnercontent

Veel particulieren hebben vorig jaar tijdens de coronacrisis een recreatiewoning gekocht. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de recreatiemarkt. Ruim 7300 vakantiehuizen in Nederland wisselden van eigenaar. Dat is een stijging van 70 procent ten opzichte van een jaar eerder. Wat is de reden van deze stijging? En hoe kunnen particulieren een vakantiewoning financieren?

Vraag naar recreatiewoningen enorm gestegen, inclusief de verkoopprijs

Door de coronacrisis vierde veel Nederlanders in 2020 vakantie in eigen land. Dat is een van de redenen dat de verkoop van vakantiewoningen is gestegen. Ook de prijs van een recreatiewoning steeg flink. Gemiddeld werd er 172.500 euro neergeteld voor een recreatiewoning. Dat is maar liefst 13,6 procent meer dan een jaar eerder. Zo’n prijsstijging heeft het NVM, sinds zij in 2004 begonnen met het bijhouden van de cijfers, niet meer meegemaakt. De vraag naar recreatiewoningen is groter dan het aanbod. Begin 2019 kwamen er 1900 recreatiewoningen op de markt, op 1 januari 2021 waren dat er nog er slechts 800. Dat is een daling van meer dan de helft (57 procent). Ook zijn particulieren steeds meer bereid om over te bieden. In 2016 ging slechts 2 procent van de recreatiewoningen voor meer dan de vraagprijs weg. In 2020 ging een op de zeven recreatiewoningen weg voor een prijs hoger dan de vraagprijs.

Financieren met eigen spaargeld

Een recreatiewoning kopen is een droom voor velen. Gelukkig kunnen mensen op verschillende manieren een vakantiewoning financieren. Allereerst kunnen mensen hiervoor hun eigen spaargeld gebruiken. Op deze manier gaan zij geen lening aan en hoeven ze ook geen rente te betalen. Het is ook mogelijk om de woning te verhuren op het moment dat de eigenaar er zelf geen gebruik van maakt. Hierdoor genereren zij extra inkomen. Dit levert de eigenaar meer op dan het spaargeld op een spaarrekening laten staan.

Financieren met een persoonlijke lening

Daarnaast is het ook mogelijk om een vakantiewoning te financieren met een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening ontvangen particulieren het geleende bedrag in één keer op hun rekening. Dit bedrag moet maandelijks afgelost worden. De lening heeft een vaste looptijd en een vast rentepercentage. De rente op een persoonlijke lening ligt wel hoger dan bij een hypotheek. Door te zoeken op ‘wat kan ik lenen‘, kunnen mensen achterhalen welk bedrag zij kunnen lenen. Dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie en het inkomen.

Financieren met een (extra) hypotheek

Tot slot kunnen mensen ook een recreatiewoning financieren via een hypotheek. Hiervoor moet men wel eigen geld inleggen. Particulieren kunnen vaak zo rond de 70 procent van de woningwaarde lenen. De overige 30 procent moeten zij dus zelf betalen. Daarnaast komen mensen met een tweede huis niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Als de woningeigenaar de vakantiewoning wil verhuren, dan moet deze hier toestemming voor vragen aan de hypotheekverstrekker.

advertentie
advertentie