Afbeelding
Groener leven

Duurzaam Houten voor informatie omtrent groener leven

14 september 2021 om 14:12 Partnercontent

Op het online platform Duurzaam Houten vinden inwoners van gemeente Houten alles wat ze willen weten over groener leven. Van informatie over het isoleren van de woning tot zonnepanelen op het dak leggen of overstappen energie naar een duurzame leverancier: de maatregelen leiden doorgaans niet alleen tot het besparen van energie maar ook van geld.

Energie besparen en duurzaam opwekken

Een van de grote thema’s op het platform is energie. Dit valt weer verder onder te verdelen in energie besparen, energie opwekken en aardgasvrij leven. Vanaf 2040 wil Houten geen gebruik meer maken van aardgas en is de gemeente energieneutraal. Dit wil zeggen dat er zo min mogelijk energie gebruikt wordt en dat de energie die wordt gebruikt zelf opgewekt wordt, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Of dat inwoners van gemeente Houten alleen groene of schone energie kopen die lokaal wordt opgewekt. De praktische tips omtrent het besparen van energie zijn haast allemaal direct toepasbaar. In Houten zijn de meeste huizen jonger dan veertig jaar. Hierdoor zijn deze woningen al redelijk tot goed zijn geïsoleerd. Toch valt er in veel huizen nog wel wat te verbeteren op het gebied van isolatie.

Hergebruik en minder afval

In 2040 wil Houten een gemeente zijn zonder afval, waar materiaal zoveel mogelijk hergebruikt wordt. Van ijzer en plastic tot hout, glas, schillen en andere stoffen. Om dit te kunnen bereiken is het van groot belang dat inwoners minder afval creëren en dat alles goed gescheiden wordt. Door grondstoffen te

hergebruiken zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, wat geld en energie bespaart. Om bewoners te helpen minder afval te maken, deelt de gemeente onder andere simpele maatregelen die direct voordeel opleveren. Ook leren inwoners dankzij het platform hoe ze het afval zo goed mogelijk kunnen scheiden.

Meer groen

Ten slotte is een belangrijk speerpunt van de gemeente dat Houten groen is en groen blijft. In 2040 wil gemeente Houten de gevolgen van het veranderende klimaat kunnen opvangen. Dit kan door minder stenen, asfalt en stoep te plaatsen en te kiezen voor meer groen en water. Groen heeft talloze voordelen. Zo is het fijner leven met bomen, planten en bloemen in de omgeving en zorgen deze ook voor verkoeling in hete zomers en meer biodiversiteit. Water zakt sneller weg in de grond bij een stortbui en ook maakt groen de lucht schoner en houdt het geluid uit de buurt tegen. Inwoners kunnen hun steentje bijdragen aan dit doel door bijvoorbeeld stenen uit de tuin weg te halen en veel verschillende planten en struiken aan te planten. Dit maakt de tuin aantrekkelijker voor bijen, hommels en vlinders maar ook vogels, kikkers en andere dieren. De gemeente vraagt inwoners ook om hulp bij ruimtelijke initiatieven om zo het woongenot te vergroten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie