Afbeelding
Foto door form PxHere

Investeren in Bitcoin: een goed idee?

24 februari 2021 om 11:12 Partnercontent

Grote kans dat je het Bitcoin nieuws al wel voorbij hebt zien komen: het gaat goed met de waarde van de cryptomunt. En niet alleen met de Bitcoin - ook andere digitale valuta zoals XRP van Ripple en Ether van Ethereum doen het goed. Voor leken leek investeren in de Bitcoin jarenlang een ver-van-hun-bed-show te zijn. Nu groeit de interesse in cryptocurrency door deze positieve berichten. Zit je erover na te denken om te investeren in digitaal geld zoals de Bitcoin? En ben je benieuwd wat de voordelen zijn van Bitcoin zonder dat het moeilijk te begrijpen is? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is Bitcoin precies en welke cryptomunten zijn er nog meer?

Bitcoin is jaren geleden opgericht door een onbekende ondernemer die op zoek was naar een alternatieve wijze om transacties te doen en geld te beheren. Hierbij was het voornamelijk belangrijk om geen bank of andere tussenpartij te hebben die het beheer uitvoert. Bij een ‘gewone’ bankrekening en de transacties die daarbij komen kijken, is er altijd een bank mee gemoeid. Als reactie daarop werd de Bitcoin opgericht op het zogeheten blockchainnetwerk. Niemand is de baas binnen dit netwerk; de Bitcoin wordt op diverse servers verspreid en over de hele wereld onderhouden en verhandeld.

Iedereen kan investeren in Bitcoin, zolang je maar een beetje weet wat je doet. De waarde van Bitcoin en andere cryptocurrency is namelijk volatiel. Dat wil zeggen dat de waarde nooit vastligt, maar op basis van vraag en aanbod binnen no time kan veranderen. Op het moment dat er veel vraag maar weinig aanbod is, gaat de waarde van de Bitcoin op de BTC koers omhoog. Dat geldt ook voor andere cryptomunten. Naast de Bitcoin kun je namelijk investeren in andere digitale valuta, zoals XRP van Ripple en de Ether van Ethereum. Deze valuta zijn iets minder groot dan Bitcoin, maar zeker niet minder belangrijk op de cryptomarkt.

Waarom wel of niet investeren in Bitcoin?

De laatste jaren investeren steeds meer mensen zonder ontzettend veel verstand van cryptocurrency in dit soort digitale munten. Dat komt omdat de berichtgeving omtrent onder andere de Bitcoin positief gestemd is. Dit trekt mensen aan, waardoor de waarde blijft stijgen. Zij investeren niet zomaar in Bitcoin; er zijn - gelukkig - heel wat voordelen te vinden aan de virtuele munt. Een aantal voordelen van Bitcoin is bijvoorbeeld:

  • Bitcoin wordt niet gereguleerd door een bank en is daarom interessant wanneer het met de Nederlandse economie minder goed gaat, zoals momenteel bijvoorbeeld het geval is.
  • Bij Bitcoin staat anonimiteit en privacy hoog in het vaandel. Dat betekent dat niemand weet wie hoeveel Bitcoin heeft. Je hoeft geen naam of adres in te vullen in je digitale wallet. 
  • Tegelijkertijd is blockchain heel toegankelijk: iedereen kan inzien welke transacties er met Bitcoin worden gedaan. Het is alleen niet zichtbaar door wie dat wordt gedaan of waar die Bitcoin naartoe gaat.
  • Je kunt wereldwijd met Bitcoin betalen. Er komen zelfs steeds meer plekken bij waar je met de virtuele munt een betaling kunt doen. Je kunt zelfs een Tesla binnenkort met Bitcoin aanschaffen!
  • Transacties met Bitcoin verlopen enorm snel en zijn veel goedkoper dan (internationale) transacties met een gewone bank.

Met zoveel voordelen zou je bijna denken dat iedereen per direct zou moeten investeren in Bitcoin. Toch doet niet iedereen dat. Dat komt onder andere door die volatiliteit waar we het eerder over hadden. Het kan heel goed gaan met de Bitcoin en met je investering, terwijl het de volgende dag heel slecht kan gaan en je investering niets meer waard is. Daarnaast is Bitcoin amper te betalen op het moment dat het goed gaat en daardoor minder toegankelijk voor ‘de gewone mens’.

Bitcoin in 2021: dit zijn de verwachtingen

Mocht je echter een smak geld over hebben en zin hebben in een avontuur dan is investeren in Bitcoin of andere cryptocurrency zeker interessant te noemen. Op het moment, zo aan het begin van 2021, gaat het namelijk heel goed met de waarde van de digitale munten. Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen, waarbij corona vrijwel op nummer één staat. In 2020 kreeg de hele wereld te maken met een pandemie: vakanties werden geannuleerd, de beurs ging op slot en het vertrouwen in een lopende economie daalde. Men, en dan met name ondernemers en investeerders, gingen op zoek naar een alternatief om te investeren.

Omdat er weinig vertrouwen was (en is) in de economie moest er op een andere manier worden omgegaan met investeringen. Als de economie of de bank ergens los van staat dan is het wel van digitaal geld wat niet gereguleerd wordt door een bank. Je raadt het misschien al wel: die ondernemers en investeerders gingen voor een groot deel de markt van de cryptocurrency op met als resultaat stijgende lijnen op de BTC koers en andere koersen. De verwachtingen zijn op het moment goed: experts denken dat de stijgende lijn nog wel even door gaat zetten. Onthoud echter altijd dat investeren in cryptocurrency niet zonder risico’s is. Investeer dus met je volle verstand.

advertentie
advertentie