Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo houd je je team gemotiveerd in coronatijden: 6 tips

9 februari 2021 om 11:14 Partnercontent

Thuiswerken is alweer bijna een jaar lang het credo. Waar de één dit heerlijk vindt, verlangt de ander terug naar kantoor. Wat vaak een valkuil blijkt te zijn bij thuiswerken, is motivatie die verslapt. Met onderstaande 6 tips houd je je team gemotiveerd. 


1. Houd dagelijks contact

Nu jullie elkaar niet meer dagelijks op de werkvloer zien, heb je wellicht vooral contact als het nodig is. En dat is misschien niet eens meer dagelijks. Probeer tóch om elke dag even contact te zoeken. Het mag zelfs best meerdere keren op een dag zijn. Het werkt namelijk motiverend als iedereen weet waar de ander aan werkt. Bovendien zorgt het ervoor dat je werknemers zich onderdeel van het team blijven voelen. Communiceer eventuele ontwikkelingen binnen het bedrijf ook altijd helder aan je medewerkers.

Informeer bij je werknemers niet alleen over pure werktaken, maar vraag ook eens hoe met ze gaat. Houden ze deze situatie nog wel goed vol? Probeer de werk-privébalans bij je werknemers zo goed mogelijk te bewaken. Door het thuiswerken wordt de scheidingslijn tussen werk en privé vervaagd. Het is nu verleidelijker dan ooit om ’s avonds nog even de laptop open te klappen. Pas op dat dit niet te vaak gebeurt, waardoor een burn-out op de loer ligt. Wijs je werknemers er ook op om regelmatig pauze te nemen.

2. Waak voor micromanagen en let vooral op resultaten

Door het thuiswerken kan het soms lastiger zijn om te controleren waar je medewerkers precies mee bezig zijn. Laat los dat je dit überhaupt moet doen. Kijk vooral naar resultaten, dat is tenslotte waar het allemaal draait. Vallen de resultaten tegen? Ga dan een gesprek aan met je medewerker en probeer uit te vinden waar het aan ligt.

3. Organiseer een online bedrijfsuitje 

Een bedrijfsuitje verhoogt de motivatie van werknemers, maakt ze meer betrokken bij het bedrijf en versterkt de onderlinge band van je werknemers. Hoewel bedrijfsuitjes momenteel niet in dezelfde hoedanigheid als pre-coronatijden kunnen plaatsvinden, hoeven ze zeker niet helemaal in de ban. Je kunt namelijk een prima een online bedrijfsuitje organiseren. Minder leuk? Er is een ongekend aanbod, waar ongetwijfeld wel iets leuks tussen zit. Van een online escape room tot een bierproeverij en van een pokercompetitie tot een pubquiz.  TeamSpeling is een voorbeeld van een bedrijf die online bedrijfsuitjes organiseert. Het hoeft overigens niet altijd een bijzonder uitje te zijn: gewoon eens virtueel koffiedrinken of borrelen kan ook al een goede manier van teambuilding zijn.

4. Bedank je werknemers voor hun inzet 

Het kan nooit kwaad om je werknemers af en toe te bedanken voor hun inzet. Zeker nu er iets anders dan normaal van ze verwacht wordt. Stuur bijvoorbeeld een leuk cadeautje naar hun huis op. Dit hoeft niets groots te zijn. Een bos bloemen is al ontzettend leuk en kan je werknemers het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden en net dat extra beetje motivatie geven.

5. Voorzie je werknemers van de juiste tools en zorg dat ze naar behoren werken

Er werkt weinig zo demotiverend als online tools die er steeds mee ophouden. Zorg dus dat het op dat gebied goed zit. Check hoe het zit met de internetverbinding van je medewerkers en doe er zo nodig iets aan. Daarnaast zijn de juiste online tools onmisbaar. Een tool voor videovergaderingen bijvoorbeeld. Eventueel kan ook een programma als Slack of Skype voor Bedrijven handig zijn, waarmee werknemers eenvoudig met elkaar kunnen chatten. Het is wel zo fijn als ze niet voor alles een e-mail hoeven sturen.

6. Zorg dat je werknemers een goede werkplek hebben 

Onderschat het belang van een goede, ergonomische werkplek niet. Werken jouw werknemers vooral aan de keukentafel? Een ongezonde werkplek kan op den duur bijdragen aan het ziekteverzuim. Je hebt zelfs als werknemer de plicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Controleer bij je werknemers hoe hun werkplek eruitziet en vul deze waar nodig aan. Vooral een goed bureau en een fijne bureaustoel zijn belangrijk. Ook een in hoogte verstelbaar beeldscherm is een pre. De kans is groot dat thuiswerken nog wel eventjes het devies blijft, dus is absoluut een goede investering. En wellicht ben je zelfs van plan om je werknemers ook na de coronacrisis vaker te laten thuiswerken.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie