Gerard (li) en Jeroen in hun verenigingskleding en onder andere verschillende 't Stuyvertjes op tafel
Gerard (li) en Jeroen in hun verenigingskleding en onder andere verschillende 't Stuyvertjes op tafel Irene van Valen

Carnavalsvereniging de Laetste Stuyver uit ‘t Goy staat voor 55 jaar verbroedering

12 februari 2023 om 16:42 Overig Tips van de redactie

’T GOY Carnavalsvereniging (CV) de Laetste Stuyver viert dit jaar haar 55-jarig bestaan. ,,Het belangrijkste daarbij is verbroedering bij feesten en optochten. Die laatste zijn het hoogtepunt, want op een feest is niet iedereen aanwezig en bij een optocht komen hele families”, zegt Prins Carnaval Jerommeke, ofwel Jeroen Schooneveld. Samen met Gerard Vernooij, prins carnaval 2022 kijken we terug op het vijfde elvium. ,,Wij berekenen alles vanuit het getal 11, dus ook jubilea”, zegt Gerard.

Irene van Valen

Jeroen woont in Houten, maar voetbalde bij VV ’t Goy. Ook maakte hij al jong kennis met carnaval door zijn vaders blaaskapel. Beide droegen eraan bij dat hij als speler bij het Fielde meewerkte aan carnavalswagens en vijftien jaar geleden lid werd van de raad. Dit jaar is hij Prins Jerommeke en is zijn vrouw Prinses Danielle. Gerard vertelt: ,,Ik groeide op met carnaval. Mijn vader was 40 jaar geleden prins carnaval en was vorig jaar erelid toen ik prins was. Mijn moeder maakte jarenlang het ontwerp voor verenigingsblad ’t Stuyvertje. Zij ontwierp het plaatsnaambord dat tijdens carnaval over het bord van ‘t Goy komt.” Gerard toont hoe het eerste ‘t Stuyvertje, in A5 formaat en handmatig geïllustreerd en gekopieerd, veranderde in een glimmende glossy.

VERBROEDERING

De CV won de afgelopen jaren zes prijzen met hun praalwagens. Jeroen, als Prins Jerommeke, kijkt met trots terug op die in het thema van Suske en Wiske. Gerard denkt met plezier terug aan het Witte Huis dat zij op een wagen maakten toen Trump president werd. ,,Ieder jaar bouwen wij twee praalwagens in zes weken tijd. Een voor de raad en een voor de jeugdleden. Het kost een paar dagdelen per week, maar we doen het met veel plezier. Het versterkt het ons-kent-ons gevoel, de sociale contacten en het plezier om samen carnaval tot een succes te maken. Dit is verbroedering”, zegt Jeroen. Hij ziet dat men hierdoor op een positieve manier en vanuit zorg om elkaar op elkaar let. De CV telt ongeveer 250 leden en groeit door Houtenaren die zich aansluiten. Met 23 jeugdleden tellen zij meer jeugdleden dan ooit.

FEEST

De CV vierde op 7 januari hun vijfde elvium, al bestaan ze officieel in december 55 jaar. ,,Dat valt samen met het vijfde elvium van Schalkwijk. Door het te plannen zoals we nu deden, vieren we met elkaar ieders feest mee. We vieren onze verjaardagen ook wel eens eerder, dan mag dat ook met onze CV”, lacht Jeroen. Het feest was groots en gezellig met als hoogtepunt de aanwezigheid van veel voormalige prinsen. Wat dit jaar anders gaat dan voorgaande jaren is de afsluiting van het carnavalsseizoen. Deze valt op zondag en niet op maandag. ,,Dan is de opkomst beter. Ik hou van de slotceremonie waarbij de Prinses de cape en steek van de Prins afneemt en waarbij we terug kijken op een mooi en geslaagd carnavals weekend”, zegt Jeroen.

GROOTS

Wat betreft de activiteiten worden het Gouwe Ouwe/40+ feest en het Groot Carnavalsfeest op zaterdagavond het best bezocht. Daar kunt u nog kaarten voor bestellen via www.laetstestuyver.nl. De optocht op zondag is een dorpsgebeuren, waar andere dorpen bij aansluiten. Men bezoekt elkaars feesten en optochten en organiseert ze daarom niet tegelijk. Afsluitend zegt Jeroen: ,,Al zijn we een klein dorp. We zijn groots in wat we doen. Kijk wat we samen voor elkaar boksen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie