De kermis maandagmiddag
De kermis maandagmiddag Annette Stolk - de Vries

Burgemeester zeer ontstemd over gebeurtenissen op Houtense kermis, kermis sluit maandagavond om 19.30 uur.

24 oktober 2022 om 18:22 Overig

HOUTEN In een reactie op de rellen die zondagavond op de kermis in Houten hebben plaatsgevonden laat burgemeester Gilbert Isabella weten zeer ontstemd te zijn. ,,Deze gebeurtenissen zijn zeer on-Houtens. Wat bedoeld is als een gezellige kermis voor families en jongeren is door een groep jonge raddraaiers zondagavond op een ernstige wijze verstoord met schade tot gevolg. Dat is onacceptabel.”

Annette Stolk – de Vries

Op zondagavond 23 oktober sloeg rond 21.15 uur de sfeer op de kermis in Houten ineens om. Een groep van 75 à 100 jongeren had zich op de kermis verzameld en stak groot en zwaar vuurwerk af. Er werd met stenen gegooid en straatmeubilair werd vernield. De politie die met meerdere eenheden ter plekke was om de rust te herstellen stuurden de jongeren weg, maar een kleine harde kern bleef achter en bleef de politie uitdagen. Bij het station werden ruiten, brievenbussen en straatmeubilair vernield. Ook werden agenten met stenen bekogeld. Niemand raakte hierbij gewond. De politie verrichte vier aanhoudingen en rond 23.00 uur was de rust weergekeerd.

MAATREGELEN Samen met het openbaar ministerie en de politie heeft de burgemeester maatregelen genomen om de komende dagen herhaling te voorkomen. Burgemeester Isabella: ,,Wij hebben informatie binnen gekregen waaruit blijkt dat er oproepen op sociale media rondgaan om te komen rellen in Houten. Daarom hebben wij besloten om het gebied rond de kermis als veiligheidsgebied aan te wijzen. Er mag binnen dit gebied preventief gefouilleerd worden als dit voor de openbare orde en veiligheid noodzakelijk is. Bovendien kan de politie op basis van artikel 3 van de Politiewet overgaan tot de inzet van cameratoezicht. Daarnaast zal de kermis maandagavond om 19.30 uur sluiten.” Dinsdag zal opnieuw gekeken worden of de kermis dan opnieuw eerder zal sluiten.

SIGNAAL Met deze maatregelen hoopt de burgemeester een duidelijk signaal af te geven dat dergelijk gedrag in Houten niet wordt getolereerd. Volgens de burgemeester heeft de kermisexploitant begrip voor de genomen maatregelen. Burgemeester Isabella: ,,Het is belangrijk dat ondernemers en anderen met schade gecompenseerd worden. Het is onacceptabel dat dergelijk gedrag plaatsvindt door jongeren die ook nog eens hartstikke jong zijn. Waarschijnlijk tussen de 12 en 17 jaar. Ik vraag me dan oprecht af: waar bent u ouders als u kind rellend van een kermis thuiskomt?” Meerdere aanhoudingen worden overigens niet uitgesloten. De burgemeester roept inwoners op contact op te nemen met de politie als zij nadere informatie over de gebeurtenissen hebben.

advertentie
advertentie