Léon Rodenburg bij de Magistraat
Léon Rodenburg bij de Magistraat Hans Anton Verschoor

Léon uit Houten doet mee aan het WK voor biersommeliers

26 augustus 2022 om 15:48 Overig

HOUTEN/MÜNCHEN Léon Rodenburg uit Houten neemt op 11 september deel aan het WK voor biersommeliers in München. Sinds juni is hij parttime bierbrouwer bij De Magistraat in Almkerk (onder Gorinchem) en in juli werd hij vierde bij het NK voor Biersommeliers. Bier brouwen is voor hem ‘een soort kunst’. 

door Agnes Corbeij

Léon werkt daarnaast in de IT sector en begon jaren geleden met het brouwen van zijn eigen bier. ,,Ik dronk graag speciaalbier en het leek me interessant om zelf eens te brouwen. De eerste keer dat ik het mijn vrienden voorzette, zag ik aan hun gezichten dat het niet per se lekker was. Dat gebeurt eigenlijk altijd als je in de keuken in pannetjes en een plastic emmer bier brouwt.”

INVESTEREN Maar Léon liet zich niet uit het veld slaan. ,,Ik ben gaan investeren in apparatuur en ingrediënten en leerde het vak.” Léon deed ook de opleiding tot biersommelier. ,,Die bestaat uit drie niveaus. Het eerste niveau bestaat uit zes avonden, het tweede uit twaalf. Het derde en laatste deel wordt in Oostenrijk gegeven. Daar heb ik twee dagen studie gevolgd. Pas dan wordt je officieel biersommelier. Ongeveer 300 mensen in Nederland hebben deze opleiding gedaan.”

Van die 300 biersommeliers deden er 19 mee aan het NK deze zomer. De vijf besten gaan door naar het WK in Duitsland op 11 september. Beide kampioenschappen zijn ongeveer hetzelfde opgebouwd. In de voorrondes moeten kandidaten blind bierstijlen herkennen, een theorietoets maken en smaakafwijkingen herkennen. Léon: ,,Dan maken ze bewust een brouwfout of ze voegen een niet passende geur of smaak toe aan bestaand bier. Dat kan bijvoorbeeld het aroma van kruidnagel in een pilsener zijn.” 

EXTRA PUNTEN In de finale worden ook de presentatievaardigheden van de kandidaten getest. ,,Tijdens het NK kregen we een glas bier waar we, terwijl we het proefden, het publiek enthousiast moesten maken voor de smaak. Je kreeg extra punten als je de brouwer en het soort bier wist te noemen. Bij het WK is het een fles waar nog iets op staat. Dan krijgen we een minuut de tijd om voor te bereiden en vervolgens vijf minuten iets te vertellen over dat bier.”


Léon Rodenburg tijdens het NK voor biersommeliers, waar hij vierde werd. - Hans Anton Verschoor

Maar zover is het nog niet. Léon is al blij dat hij een van de 100 deelnemers is. Ondertussen brouwt hij door. ,,Ik ben altijd trots als er een nieuw soort klaar is. Het is een soort kunst. We bedenken wat voor soort bier het moet worden en bij wat voor maaltijden het moet passen. Dan maken we het recept en gaan we brouwen. Thuis heb ik een tap, waar ik steeds een ander soort bier op aansluit. Ook de buren komen geregeld even proeven.” 

Samen met een collega sommelier Stefan van der Neut gaat Léon deze herfst een bockbier-proeverij organiseren. ,,Ik hoop ook Houten aan het speciaalbier te krijgen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie