v.l.n.r Elles Goes, Ruud Versluis en Mariëtte Woudenberg.
v.l.n.r Elles Goes, Ruud Versluis en Mariëtte Woudenberg. Rina Knopper

Jaar van de vrijwilliger - Stichting Present, makelaar in hulp

29 december 2021 om 11:29 Overig

HOUTEN 2021 was het jaar van de vrijwilliger. In deze krant las je portretten van mensen die zich inzetten voor een ander.  Als afsluiting van dit jaar vandaag een interview met Stichting Present, makelaar in hulp.

Door Rina Knopper

Pioniers van het eerste uur, in 2007, waren Wim Los, Juul van Oord, en Kees Zondag. Via een kerk in Zwolle kwamen zij in aanraking met Stichting Present. De aanbodgerichte aanpak maakt Present dan ook uniek. En zo startte Stichting Present Houten. 

Om te ontdekken wat Stichting Present inhoudt vertellen coördinator Elles Goes en vrijwilligers Mariëtte van Woudenberg en Ruud Versluis graag over hun belevingen bij Present.

Elles vertelt enthousiast: ,,Onze vraag is; wil jij met je bedrijf, jouw school of je sportclub iets doen voor een ander? Zo hebben wij contact met de Heemlanden en het Houtens, en als er interesse is, laten wij de hele klas komen. Die verdelen wij in groepjes en de leerlingen gaan dan tuinen schoonmaken of muurtjes verven. Dit is zulk nuttig werk! Voor degene waar de zorgvraag vandaan komt, maar de leerlingen voelen al vroeg wat vrijwilligerswerk je brengt. Maar wij hebben ook vaste vrijwilligers zoals Mariëtte en Ruud hier aan de tafel. Zij hebben al menig klus geklaard. Ruud en Mariëtte zijn familie van elkaar en wie nu wie heeft aangestoken over dit werk weten ze niet meer, maar zij zijn ook onderdeel van de vaste groep vrijwilligers.”

,,Soms zijn er klussen die niet zomaar in te delen zijn, zoals verhuizingen bijvoorbeeld. Dan wordt er vanuit een instantie gebeld met de vraag of wij mensen hebben die kunnen helpen want er is helemaal geen achterban aanwezig die bij kan springen. Dan stuur ik een mail naar deze club mensen met de vraag wie wil helpen. Ik hoef bijna nooit ‘nee’ te zeggen op de hulpvraag, ik vind het hartverwarmend dat er altijd wel mensen zijn die het oppakken. Dit zijn de praktische klussen, maar wij hebben ook sociale ‘klussen’. Zoals gaan wandelen met iemand die dat erg fijn vindt of koken voor iemand die even niet in staat is om dat zelf te doen.”

Ruud vult aan: ,,Ons werk is heel veelzijdig, van het ontruimen van een woning tot het opknappen van een tuin. Parket verwijderen uit een woning en de oprit  met de hogedruk spuit schoonspuiten. Behangen van een kamer, noem maar op. Vaak zijn het mensen die door hun leeftijd of handicap niet in staat zijn om dit soort dingen te doen. Je ziet dat het klussen zijn die eigenlijk vorig jaar al hadden moeten gebeuren. En dan is het nu zo onoverzichtelijk dat wij te hulp schieten, Present duikt erin en schoont de boel op. Ik ben blij dat ik het mag doen en dat het niet bij mij nodig is.”

,,Achter een keurige voordeur kom je de meest trieste voorbeelden tegen en dan denk ik wel hoe is het toch mogelijk in ons Houten.
Zo kwam er onlangs vanuit het sociaal team de vraag of er vrijwilligers zijn die kunnen koken voor een gezin waarvan de moeder uit het ziekenhuis kwam. De volgende dag meldde zich een Bijbelkring die zich in wilde zetten voor Present. Deze mensen gaan nu twee maanden koken voor dat gezin. Bij deze totstandkoming waren Handje helpen, Present en Buurzaam aan de Slag betrokken. En het netwerk Houten voor Houten.”

Mariëtte: ,, Ik deed al werk bij Present toen ik in Amersfoort woonde. Zo is er ook het project Sociaal tuinieren; dan knappen we niet één tuintje op, maar verschillende tuinen en perkjes in een straat. Deze betrokkenheid moet ervoor zorgen dat de bewoners een volgende keer zelf de handen uit de mouwen steken. De buurt die een beetje naar elkaar omkijkt en voor elkaar zorgt. Dát is de bedoeling. Wij hebben een keer een huis schoongemaakt waar volop gerookt is, werkelijk alles zag bruin van de nicotine. Dat was ook een enorme klus om dat weer schoon te maken. Ik voel mij niet beter dan deze mensen, want er kunnen omstandigheden zijn waardoor dit iedereen kan overkomen.”

,,Ik ben blij dat ik dit mag doen en dat het bij mijn niet hoeft. Wij geven de mensen een zetje in de goede richting als zij het overzicht even kwijt zijn.” aldus Ruud en Mariëtte.

Vrijwilligers samen met bewoners bezig met tuinonderhoud
advertentie
advertentie