Gerrit Wolters bij de 'schaakvloer' in het Oude Dorp
Gerrit Wolters bij de 'schaakvloer' in het Oude Dorp Foto: Joep von Berg

,,Schaaktafels nodigen uit om een partijtje te gaan spelen”

Overig

HOUTEN Schaakliefhebbers in Houten die een potje buiten de deur willen spelen, kunnen in de zomermaanden elke zaterdag de stukken verzetten op de ‘schaakvloeren’ in het Oude Dorp en in Het Rond. Als het aan Schaaktafels voor Houten ligt, kunnen ze dat straks ook doen op een schaaktafel.        

door Chris Reinders

Drie jaar geleden is door Vleutenaar Jesús Medina Molina, oprichter en initiatiefnemer van Urban Chess, de eerste schaaktafel geplaatst in het Máximapark in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Sindsdien zijn in meerdere gemeenten in Nederland dergelijke tafels in parken en op pleinen geplaatst. De teller staat nu op ruim vijfendertig. Schaaktafels dragen niet alleen bij tot het spelplezier, zegt Jesús Medina Molina in een artikel op Schaken.nl. ‘De inzet is om mensen te verbinden, eenzaamheid te bestrijden en de hersens fit te houden’.

Houten kent het fenomeen schaaktafel nog niet. Daar moet verandering in komen, menen enkele inwoners van Houten die samen met Sportpunt Houten, van Houten&co en Schaakclub Houten optrekken in de initiatiefgroep Schaaktafels voor Houten. Het streven is om een van de pleinen in de gemeente te verrijken met een drietal vrij toegankelijke, natuurstenen schaaktafels. Elk met aan weerszijden een bankje.

Gerrit Wolters, jeugdleider bij Schaakclub Houten en zelf schaker, juicht de komst van schaaktafels in Houten toe. ,,Het is een goed initiatief en een leuk concept. De tafels zijn ook mooi vormgegeven.” Ze nodigen volgens Wolters meer uit om een partijtje te gaan schaken dan de ‘schaakvloeren’ en er zal ‘serieuzer’ op worden gespeeld dan op de huidige ‘vloeren’. ,,Er wordt zeker gebruik gemaakt van de mogelijkheid om erop te schaken en het is ook helemaal geen slecht idee. Ik geloof echter niet dat hier veel partijen worden gespeeld. Met die grote stukken speelt het ook niet lekker,” zo verwijst hij naar de ‘vloer’ op het Plein.        

Gerrit ziet voor Schaakclub Houten een duidelijke rol bij de schaaktafels. Die kan bijvoorbeeld het toezicht op zich nemen, maar ook de promotie. ,,We kunnen onze leden laten schaken op de tafels: zien spelen, doet spelen. Daarbij wijzen we dan ook op het bestaan van de schaakclub.” De schaaktafels hebben dezelfde afmetingen als een normaal schaakbord, verduidelijkt Gerrit. De speler moet voor een partijtje wel zelf de schaakstukken meenemen.

De openingszet werd geplaatst door Schaaktafels voor Houten. Nu is het aan de politiek om te reageren. SGP-Houten-fractievoorzitter, en schaker, Wouter van den Berg, neemt de handschoen op en roept het college op om het initiatief ‘te omarmen en te ondersteunen’. Het Rond en Castellum worden door hem als mogelijke locaties genoemd. De kosten van plaatsing worden geschat op 10.000 euro. Die kunnen worden gedekt door fondsen of subsidies te vinden, bijvoorbeeld het initiatievenbudget van de gemeente Houten, staat in de motie die Van den Berg indiende tijdens de raadsvergadering van 4 november. Om in schaaktermen te blijven: onduidelijk is nog wanneer ‘de vlag’ precies valt.   

advertentie
advertentie