Paralympische medaillewinnaars Vincent ter Schure en Timo Fransen ontvingen op het stadhuis het beeld ‘Chapeau’.
Paralympische medaillewinnaars Vincent ter Schure en Timo Fransen ontvingen op het stadhuis het beeld ‘Chapeau’. Annette Stolk

‘Chapeau’ voor paralympiërs

17 september 2021 om 15:45 Overig

HOUTEN Burgemeester Gilbert Isabella en wethouder Kees van Dalen (sport) ontvingen donderdag op het stadhuis Vincent ter Schure en Timo Fransen. Deze twee paralympische topsporters hadden tijdens de Olympische Spelen van Tokio een gouden en zilveren medaille gewonnen bij het wielrennen.

door Annette Stolk – de Vries

Houtenaar Ter Schure is slechtziend. Op de tandem in de B-klasse voor slechtzienden won hij, samen met zijn piloot Fransen, goud bij de wegwedstrijd en zilver op de wegtijdrit. Ze kwamen ook nog uit bij de achtervolging op de baan, waar ze als vijfde finishten. Voor deze geweldige prestaties ontving het duo uit handen van wethouder Van Dalen het bronzen beeld ‘Chapeau’.

KLIK In 2014 ontmoetten de twee wielrenners elkaar. Er was meteen een goede klik. Ze zagen direct muziek in een samenwerking. Vanaf dat moment ontstond de paralympische samenwerking. In 2016 wonnen ze al drie medailles in Rio. Twee keer zilver en één keer goud. Ter Schure: ,,We baalden er destijds enorm van dat we in plaats van het verwachte goud zilver behaalden. Dat was de ultieme motivatie om in Tokio wederom aan de start te verschijnen.”

FREAKS De paralympische wielrensport is in de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Ter Schure en Fransen trainen 20 à 25 uur per week. Als er grote sportevenementen aankomen, wordt het aantal trainingsuren nog meer. Ze zijn fulltime met de sport bezig. Intensieve trainingsprogramma’s worden afgewikkeld met stages in het buitenland. Altijd is het tweetal op zoek om de aerodynamica van de tandem verder te ontwikkelen. Ter Schure: ,,Op dat gebied zijn we echte freaks.”

PARIJS De gouden wegwedstrijd in Tokio verliep fantastisch. Fransen: ,,We waren echt ontzettend goed. Onze non-verbale communicatie op de tandem is perfect.” Het doel om in Tokio nu ook goud te halen op de wegtijdrit is echter helaas niet gelukt. Wederom werd zilver behaald. Des temeer reden voor Ter Schure en Fransen om door te gaan tot de volgende Olympische Spelen in Parijs. Beiden lachend: ,,Dat hadden we overigens al voor Tokio besloten hoor.” Het tweetal komt de komende tijd eerst nog even bij van alle inspanningen van de afgelopen maanden en jaren. Daarna zal het topsportleven weer fanatiek worden opgepakt.

TROTS Burgemeester Isabella en wethouder Van Dalen lieten namens de Houtense samenleving weten trots te zijn op deze twee topsporters. Als blijk van waardering liet Van Dalen weten dat de gemeente €250,- doneert aan de stichting die het topsporten voor deze twee paralympiërs in aanloop naar Parijs mede mogelijk maakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie