Afbeelding
Duurzaam Eiland
ingezonden column

Klimaatverandering, wat doen we eraan in Houten?

27 augustus 2021 om 07:25 Overig

Alweer een alarmerend rapport van de IPCC over de klimaatverandering. Het gaat allemaal sneller dan voorspeld. Steeds meer extreme weersomstandigheden, bosbranden, overstromingen, snellere stijging van de zeespiegel, pandemieën etc.

Wat doen we eraan in Houten?

We zamelen al jarenlang trouw papier, plastic en GFT in om te recyclen. We leggen steeds meer zonnepanelen op ons dak en isoleren onze huizen. Sommigen eten minder vlees, anderen zetten de verwarming lager of douchen korter, weer anderen doen langer met hun spullen.

Wat kunnen we nog meer doen?

De Coöperatie Duurzaam Eiland (CDE) wil bereiken dat we samen in goed overleg onze inspanning vergroten. De gemeente heeft besloten dat er begin volgend jaar vergunningen voor het beleggen van 55ha aan zonnevelden wordt uitgegeven. Het totaal komt daardoor op 100ha.

CDE streeft naar invloed van de omwonenden op het ontwerp, de inpassing, de exploitatie en de sloop van de projecten ofwel van het begin tot het eind. Omwonenden zijn mans genoeg om de inrichting van hun woon/werk omgeving zelf ter hand te nemen. Daar heeft CDE ook politieke steun voor gekregen.

Naast de op dit moment volop in de belangstelling staande energietransitie wil CDE graag nog meer doen. Bijvoorbeeld: aanplanten van bomen, stimuleren lokale voedselteelt, elektrisch of op waterstof rijden, delen en langer gebruiken van spullen, organiseren van informatie bijeenkomsten over deze zaken.

Wie doet er mee?

Meedoen kan als u en uw huisgenoten vanaf 18 jaar zich opgeven als lid (gratis). Stimuleer vooral de jongeren om zich op te geven. Het is hun toekomst waar nu belangrijke beslissingen over worden genomen.

Meedoen kan ook door actief te zijn en te worden zodat we meer zaken kunnen aanpakken.

CDE is niet van het bestuur maar van de leden.

Doe mee en stuur de mail naar: cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com

Het bestuur van de CDE

advertentie
advertentie