Workshop in de berm
Workshop in de berm Rina Knopperr

José uit Houten geeft workshops ‘Intuïtief kruidenplukken voor thee’

21 augustus 2021 om 12:07 Overig

HOUTEN José Valkenburg heeft een missie en die is mensen bewust te maken van de helende werking van de natuur. Omdat zij deze helende werking heeft aan den lijve heeft ondervonden laat zij geen moment voorbij gaan om dit uit te dragen. José adopteerde een stukje groenstrook naast haar woning aan de Kraagsteen. In die tuin heeft zij 30 inheemse geneeskrachtige plantensoorten geplant. De tuin is nu op z’n mooist en staat volop in bloei. Zij nodigt geïnteresseerden uit om te komen kijken.

Door Rina Knopper

In het perkje staat een bordje: ‘Jose’s (natuur)kruiden’. Vol passie over de kruiden vertelt ze: ,,De planten die ik hier heb gezet zijn een hele belangrijke levensbron voor de mens, maar ook insecten en kleine zoogdieren gedijen goed door dit tuintje. Deze planten zorgen voor onze mentale en fysieke gezondheid. En nu mijn tuin er zo mooi bij staat, start ik deze middag met een workshop ‘intuïtief planten plukken voor thee’. Ik heb een aantal dames uitgenodigd die geïnteresseerd zijn in wat ik te vertellen heb.”

Het is een ontspannen tafereel: vlak naast haar tuintje staat in het gras een tuintafel met thermosflessen heet water, gezellige kopjes, een bak met frambozen en een trommel met eigengebakken koekjes. En de stoelen rond de tafel worden geleidelijk bezet door geïnteresseerde, gelijkgestemden die het snel met elkaar kunnen vinden. Vervolgens neemt José hen mee om op gevoel een aantal kruiden te plukken. José vertelt tijdens het wandelingetje dat je automatisch aangetrokken wordt door de kruiden die je lichaam nodig schijnt te hebben. Zo hebben de deelneemsters ook allemaal verschillende kruiden geplukt. Stuk voor stuk worden de kruiden gedetermineerd en José vertelt waar ze goed voor of tegen werken. En het kan geen toeval zijn dat verschillende dames een kruid hebben uitgekozen dat heilzaam voor hun kan werken.

,,Neem nou bijvoorbeeld Heermoes” vertelt José, ,,dat werkt bloedzuiverend en weerstand verhogend. Ik heb heel veel baat gehad bij mijn multiple sclerose met dit kruid, het stond hier vol met Heermoes. En sinds ik dit ben gaan gebruiken is mijn beperking veel minder geworden. Ik maakte voorheen veel gebruik van mijn rollator en rolstoel. Als je dan ziet hoe ik momenteel uit de voeten kan! Maar planten zoeken jou uit om in jouw tuin te groeien, omdat je het op een of andere manier nodig hebt. Sinds dat het iets beter met mij gaat is er in mijn tuin geen Heermoes meer te vinden.”

José vertelt tijdens de workshop ook nog over de verschillende manieren om de kruiden te verwerken. Zoals bijvoorbeeld in de thee, als tinctuur of zalf. Vanzelfsprekend op natuurlijke basis. ,,Ik heb verschillende cursussen gevolgd in de ‘kruidenkunde’ maar ik volg momenteel de vierjarige vakopleiding Antroposofische Kruidengeneeskunde, ik ben nu 2e jaars.” De essentie van kruidengeneeskunde is het gebruik van planten om ziekten te genezen en om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen of positief te beïnvloeden. Dit is en wordt nog steeds gebruikt bij acute en chronische ziekten.In de kruidengeneeskunde worden kruiden toegediend via inwendige en uitwendige toepassingen.

De workshop wordt afgesloten met het daadwerkelijk trekken en opdrinken van de eigen intuïtief gekozen thee. Wil je ook deelnemen aan deze workshop? Neem dan contact op met José via haar facebookpagina.

Jose is ook deelnemer bij Struinen in de tuinen, het evenement dat zondag 5 september op verschillende locaties in Houten plaatsvindt. Bij haar tuintje aan de Kraagsteen 11 zal het duo Sparv optreden met Scandinavische muziek. De muziek klinkt sprankelend met een melancholisch tintje. Sparv brengt oude melodieën op een geheel eigen wijze tot leven. Het duo is geïnspireerd door de vergezichten uit het Hoge Noorden.

Op intuïtie kruiden plukken onder leiding van José
Het tuintje vol kruiden
Workshop in de berm
Het tuintje van José
advertentie
advertentie