Afbeelding
Bibliotheek Lek en IJssel

Bibliotheek Lek & IJssel zet vrijwilligers in het zonnetje

7 december 2020 om 08:53 Overig

HOUTEN Maandag 7 december is de Dag van de Vrijwilliger. Bibliotheek Lek & IJssel kan niet zonder haar vrijwilligers. Één dag is niet genoeg om ze allemaal te bedanken, daarom maken ze er de Week van de Vrijwilliger van. Elke dag wordt een andere categorie uitgelicht. Van taalvrijwilliger tot opruimer, van voorlezer tot gastvrouw. Cisca Teske (65) werkt als gastvrouw in beide bibliotheken in Houten.

,,Voor iemand die zoveel leest als ik, is werken in de bibliotheek echt een walhalla. Ik zie mezelf nog als klein kind het huis uitrennen om er nieuwe boeken te halen. Ik ben nooit meer gestopt met lezen.” Cisca is dit voorjaar gestart als gastvrouw. Omdat de Bibliotheek half maart dicht ging, was inwerken wel lastig. ,,Maar we begonnen vrij snel met de AfhaalBieb. Zo kon ik goed de collectie en de collega’s leren kennen. Alleen het contact met bezoekers kwam pas later.”

En dat, heeft ze nu gemerkt, is wel het allerleukste aan haar taak: vragen van bezoekers beantwoorden. ,,Wanneer je als gastvrouw aan de balie staat, krijg je veel vragen over abonnementen. Soms zijn mensen hun pas kwijt, of er staan nog boeken op, terwijl ze dachten dat ze die al hadden ingeleverd. Dan ga ik kijken wat ik kan doen.”

,,Sowieso de kinderen helpen vind ik fantastisch. Er is zoveel leven in de brouwerij als er kinderen in de bieb zijn. Werken in Schoneveld met alleen een collectie voor de jeugd, vind ik misschien nog wel het leukst. In Houten-Centrum komen ook veel volwassenen, die redden zich wel. In Schoneveld was er een tijdje geleden een meisje die een nagelstudio wou beginnen. Leuk onderwerp!”

Dat leesplezier overdragen kan al op heel jonge leeftijd. ,,Het is heel leuk om kleine kindertjes met hun ouders het BoekStart-koffertje te geven. Daarin zitten een paar boekjes en een gratis bibliotheeklidmaatschap.” BoekStart is een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Ouders krijgen via de gemeente een bon om bij de Bibliotheek zo’n koffertje op te halen.

Heel soms vindt Cisca in een boek iets van een vorige lezer. ,,Bijvoorbeeld een briefje van een moeder aan haar zoon. Daarin wenste zij hem een fijne logeerpartij bij zijn grootouders en ze vertelde hem hoeveel zij van hem hield. Dat ontroerde mij enorm.”

advertentie
advertentie