Dick Veldkamp
Dick Veldkamp GroenLinks
column

Energiearmoede / Zwavelstokjes of bloempotten

2 november 2022 om 07:27 Opinie Raadspraat

Armoede, een ouderwets woord. Hoe ziet dat eruit? Iets als op blote voeten in een besneeuwde straat zwavelstokjes afsteken om jezelf op te warmen? In ons “supergave” land – één van de rijkste ter wereld– bestaat armoede toch al lang niet meer? Helaas, het CPB schat dat het aantal huishoudens in armoede nu 1 miljoen is (in Houten ca. 1000). Dat is nu vaak ‘energiearmoede’ door hoge energieprijzen. Geen zwavelstokjes maar bloempotten en waxinelichtjes voor de warmte.

In een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen is dit lastig voor te stellen. Toch is het de realiteit voor veel mensen deze winter. Zelfs mét tegemoetkomingen vanuit het Rijk en een ‘energieplafond’ gaat er nog steeds zo’n € 240 (!) per maand naar warmte en stroom.

Het is daarom duidelijk dat er meer steun nodig is en ook de gemeente moet bijspringen. Het Rijk geeft extra geld voor deze steun, maar laat de besteding over aan gemeenten. Hoe zorgen we dat dit geld zo snel en goed mogelijk gebruikt wordt?

Samen met PvdA Houten dienen wij een motie in die het College oproept snel in actie te komen. Nog deze maand moet er een concreet plan liggen, met concrete maatregelen.

Bijvoorbeeld:

- Zet in op het verduurzamen van huizen van minima; bied naast geld ook mensen die helpen met bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrippen etc.

- Keer energietoeslag uit tot 130% van het sociaal minimum, in plaats van de huidige 120%, zodat meer mensen steun krijgen.

- Scheld de OZB kwijt voor mensen in de knel.

- Bied verruiming van de bijzondere bijstand voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen, wees flexibel.

- Met focus op energiebesparing zetten we geld het meest effectief in. Dan wordt ook “energiearmoede” een ouderwets woord, en verbannen we bloempotten met waxinelichtjes net als meisjes met zwavelstokjes naar sprookjes.

Wij rekenen op steun vanuit de hele raad en het college voor onze motie!

Dick Veldkamp, GroenLinks Houten

advertentie
advertentie