Wouter van den Berg
Wouter van den Berg SGP Houten
column

Het Houtens DNA

Opinie Raadspraat

Nu Houten voor een grote bouwopgave staat, rijst de vraag: waar bouwen we, voor wie en op welke manier?
Want eerlijk is eerlijk, een klein dorpje kunnen we Houten niet meer noemen. Een dorp met een stads karakter, zegt men wel. Of andersom. Houten is in ieder geval een volwassen gemeente geworden. Oorspronkelijke bewoners kennen we als Houtenezen. Zij voelen zich vaak erg verwant aan plekken als het Oude Dorp. Zij, hun kinderen, en instroom van buiten Houten gaven vorm aan het groeiende Houten. Maar liefst twee forse groeitaken kregen we te verwerken.
 Vanuit een goed doordachte visie werd het Houten zoals we het nu kennen, wijk voor wijk opgebouwd. De ‘geestelijk vader’ van Houten, Robert Derks, gaf daar in Houtens Nieuws van vorige week weer blijk van. Wat heeft hij Houten goed ontworpen! Open, groen, ruim, veel laagbouw, kindvriendelijk, sociaal, en ga zo maar door. Zeg maar gerust: het Houtens DNA. Veel mensen in Houten voelen dat ook zo, dat blijkt wel uit de reacties die ik toegestuurd krijg over de Ruimtelijke Koers. En daarom wonen we hier allemaal ook zo graag.

De wereld om ons heen staat ook niet stil, de druk op de regionale woningmarkt is enorm. Maar we moeten nu niet gaan uitbreiden voor de regio, maar voor de Houtense woningzoekers, zodat onze jongeren en kinderen in Houten kunnen blijven wonen.
Met de keuze voor on-Houtense verdichting en verstedelijking komt het Houtens DNA onder druk te staan. De Ruimtelijke Koers kiest onder andere voor flink bouwen op de Doornkade, pal langs de snelweg. Maar willen ouderen daar wel wonen op vijf hoog? En kunnen we daar bouwen met Houtense kwaliteit? En wordt het wel betaalbaar voor jongeren?

Dit moet nog veel meer een breed gedragen koers worden, van Houtenaren samen.


Ik hoor graag hoe u denkt over de Ruimtelijke Koers: wvdberg@sgp-houten.nl.

Wouter van den Berg
Fractievoorzitter SGP-Houten

advertentie