Afbeelding

236 ton minder papierafval in Houten: doet u mee?

13 maart 2024 om 07:55 Opinie Raadspraat

Een willekeurige vroege zaterdagochtend in de maand, u geniet nog van uw bed. Buiten rammelt de blauwe kliko, vrijwilligers van OPA (Oud Papier Actie) Houten en Schalkwijk halen het papier op voor een bijdrage aan het verenigingsleven. U vraagt zich misschien wel af, hoeveel kilo papier gooi ik nu eigenlijk weg elk jaar? In 2022 gooide de gemiddelde persoon in Houten 47 kilo aan oud papier en karton weg. Dat is al beter dan in het verleden: we gooien nu al 40% minder weg dan op het hoogtepunt, of “dieptepunt” zo u wilt, van papierafval. Toch gaat er nog veel papier ongelezen in de prullenbak.

Als raadslid kan ik makkelijk zeggen dat het uw verantwoordelijkheid is om nog minder papier weg te gooien, maar we kunnen ook kijken hoe we daarbij kunnen helpen. Daarom heeft SGP-Houten zich hier samen met andere partijen voor ingezet, de gemeenteraad nam hiervoor een motie aan. Wethouder Van den Berg (SGP) heeft hier namens het college een voorstel voor gemaakt, de raad is positief en besluit binnenkort. Over enkele maanden ontvangt u per brief een JA-sticker. Als u deze op uw brievenbus plakt ontvangt u al het ongeadresseerd drukwerk. Mocht u hem niet opplakken dan ontvangt u in principe alleen geadresseerde post en ‘t Groentje (inclusief elke week een Raadspraat!).

Wat levert zo’n JA-sticker dan op? Naar verwachting wordt er 236 ton minder ongeadresseerd reclamedrukwerk in de kliko gegooid. Dat is goed voor een besparing van 4,3 miljoen liter water en 230.000 kg CO2 . Vergelijkbaar met 70 auto’s die een heel jaar niet meer rijden. Dit plan bespaart ook nog eens €17.000 euro aan verbrandingskosten.

Als OPA-vrijwilliger die wel eens de blauwe kliko’s ophaalt, vraagt u zich misschien af of het dan nog wel zin heeft om voor de 23 scholen en kerken nog oud papier op zaterdagmorgen op te halen? Dat zeker, want er is nog heel veel papierafval. Wat wel helpt is wanneer het systeem van vergoeding verandert: niet meer per kilo papier, maar per opgehaalde kliko. Hier lijkt veel draagvlak voor. Zo zullen de opbrengsten voor het Houtense verenigingsleven stabiel blijven, ook als wij minder oud papier weggooien.

Minder papier weggooien is allereerst goed voor onze mooie schepping. Daarnaast zal minder papier weggooien niet in het nadeel werken van onze lokale goede doelen!

Lauren Zwemer, raadslid SGP-Houten

laurenzwemer@sgp-houten.nl

advertentie
advertentie