Afbeelding
Karin Bikker

Finaleplaatsen voor leerlingen groep 8 uitdaging WNF- Vakkanjers: team van Johannes Bogermanschool heeft zich geplaatst

28 mei 2021 om 14:00 Onderwijs

HOUTEN Het Wereld Natuur Fonds is de opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge van dit schooljaar. In de WWF Wildlife Challenge daagde het Wereld Natuur Fonds leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Inmiddels zijn alle finalisten bekend, waaronder ook een team van de Johannes Bogermanschool in Houten. ,,Een aantal teams van onze school heeft meegedaan aan de Challenge van het WNF en één team van onze school heeft zich geplaatst voor de finale”, laat leerkracht Karin Bikker trots weten.

Duizenden leerlingen zijn het afgelopen jaar hard aan de slag gegaan voor het Wereld Natuur Fonds. Inmiddels is bekend welke teams een ticket naar de finale van Vakkanjers in de wacht hebben gesleept. Tijdens de halve finale presenteerden teams van ruim honderd scholen hun oplossingen en ideeën rondom het toenemende mens-dierconflict, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

De teams uit groep 7 en 8 kwamen met verschillende ideeën, denk aan een hologram van bijen om olifanten bij dorpen en akkers weg te houden, een ondergrondse jungle voor tijgers en ijsberen die op eilanden van kunstijs kunnen leven. Leerlingen van het derde en vierde leerjaar van het vmbo kregen de opdracht om ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’ te ontwerpen waarmee wilde dieren gespot kunnen worden.

Elke van Gils, wildlife adviseur van WWF en jurylid, was onder de indruk van de originele ideeën van de scholieren. ,,Geweldig om te zien hoe de leerlingen zich hebben ingelezen en vervolgens aan de slag zijn gegaan. Door het kleiner worden van leefgebieden van wilde dieren zoals olifanten en tijgers zijn er steeds vaker ‘mens-dier conflicten’. Dit is zowel voor de dieren als voor de lokale bevolking een enorm groot probleem. Belangrijk dat we hier met elkaar een oplossing voor vinden zodat ze in harmonie samen kunnen leven. Ik kijk uit naar een spannende finale.”

MENS-DIER CONFLICT Wilde dieren hebben steeds minder ruimte om te leven. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij het leefgebied van wilde dieren te wonen en te werken. De dieren verliezen zo niet alleen ruimte, maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met de lokale bevolking. Het aantal conflicten tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe. Daarom sloegen het Wereld Natuur Fonds en Vakkanjers hun handen ineen met de opdracht om natuurbeschermende oplossingen te vinden rond toenemende mens-dier conflicten. Meer uitleg over de challenge voor het WWF op www.vakkanjers.nl/wwf


DE FINALE De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de finale. Op 23 en 24 juni vindt de finale plaats via een live uitzending die online uitgezonden wordt. Vooraf toeren we door het land om alle finalisten te interviewen over hun oplossingen, ideeën en gemaakte producten. Wie o wie gaat er vandoor met de Vakkanjers wisseltrofee!? Benieuwd? Kijk op www.vakkanjers.nl.

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

 

WNF Voor het Wereld Natuur Fonds staat de natuur niet tegenover de mens, maar zijn we er onlosmakelijk onderdeel van. Wij zijn natuur! Biodiversiteit en het voortbestaan van de aarde zijn voor WWF een groot goed. Daarom doet WWF er alles om aan dat te beschermen en te herstellen. Dat is hard nodig, want we putten de aarde meer uit dan ze aankan. WWF wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen, in één wereld waarin beide kunnen groeien en bloeien. Zodat toekomstige generaties net zo van de natuur kunnen genieten als wij. Kijk voor meer info op www.wwf.nl

advertentie
advertentie