De pestvogels bij de Kooikersplas in Houten
De pestvogels bij de Kooikersplas in Houten Joop Hoofd

Pestvogels vanuit het Hoge Noorden naar de Kooikersplas in Houten gevlogen

3 december 2023 om 18:15 Natuur en milieu

HOUTEN Vele vogelaars kwamen afgelopen dagen naar de Kooikersplas in Houten om de pestvogels vast te leggen die daar waren neergestreken. Joop Hoofd maakte de foto met twee pestvogels erop, Thea van Zelst de foto met één van beide. Het gaat om twee volwassen pestvogels, die vanuit het noorden naar Houten zijn gevlogen. 

De pestvogel houdt van kou en leeft in de zomer in Siberië en het noorden van Scandinavië. De soort overwintert soms in Nederland. Jako van Gorsel, fervent vogelaar, geeft uitleg over deze bijzondere vogel op zijn website visdief.nl . Hij vertelt over de drukte rondom de locatie. ,,Zo gaat dat tegenwoordig als er een bijzondere vogel is gesignaleerd en ik vind het wel iets gezelligs hebben. De pestvogels in Houten vormen een soort kermis voor vogelaars. ... Ik vind het ook altijd leuk dat lokale bewoners dan komen vragen wat er te zien is en dan belangstellend staan te luisteren naar je uitleg. En helemaal leuk natuurlijk als ook hun kinderen enthousiast naar de pestvogels gaan kijken.”

Pestvogels eten bessen in de winter. Volgens Van Gorsel gaat het in dit geval om volwassen vogels. ,,Zo te zien aan de grote kuif en de scherpe koptekening die beide vogels hebben zijn beide vogels adults.”  

In juni trokken nog honderden vogelaars naar Houten om de zeer zeldzame Alpenheggemus te spotten

De pestvogel bij de Kooikersplas
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie