Afbeelding
RBT Heuvelrug en Vallei

Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op

13 augustus 2022 om 16:27 Natuur en milieu

REGIO De regio Utrecht komt steeds meer in de ban van de Spaanse wielerkoers La Vuelta, die op vrijdag 19 augustus van start gaat in Utrecht. Op zaterdagmiddag 20 augustus doorkruist het peloton de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. De recreatiesector op de Heuvelrug grijpt de passage van de koers aan om zwerfafval in de regio op te ruimen. Onder leiding van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei ruimen ondernemers, bezoekers en bewoners met ‘plogging’ eind augustus de bermen langs het parcours op.

Voor de organisatie van La Vuelta Holanda is duurzaamheid één van de speerpunten. Zo wordt publiek gestimuleerd gebruik te maken van duurzaam vervoer, zijn er rond La Vuelta strikte richtlijnen voor promotiemateriaal en wordt de koers tijdens de etappes in Nederland als eerste wielerwedstrijd ter wereld vooraf gegaan door een groene reclamekaravaan, bestaande uit alleen maar duurzame voertuigen met een duurzame boodschap.

DUURZAAMHEID VANZELFSPREKEND VOOR HEUVELRUG “Zeker in een ongekend mooie en bosrijke omgeving als de Utrechtse Heuvelrug is duurzaamheid eigenlijk vanzelfsprekend”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van RBT Heuvelrug en Vallei. ,,We zien dus ook steeds meer toeristische ondernemers die actief aan de slag gaan met onderwerpen als duurzame mobiliteit, lokaal voedsel en duurzaam verblijf.” Samen met de ruim 600 aangesloten regiopartners wil het RBT de komst van La Vuelta benutten om verduurzaming verder te versnellen. ,,Zo zijn we één van de initiatiefnemers van het nieuwe Heuvelrug Duurzaamheidsfestival en steken we deze zomer ook op een praktische manier de handen uit de mouwen. Zoals met Vuelta Plogging, waarmee we zwerfafval rond het Vuelta-parcours opruimen.”

PLOGGING: OPRUIMEN EN WANDELEN TEGELIJK ,,Voor het Vuelta-peloton zijn er strenge afvalprotocollen en het publiek wordt aangespoord om geen afval achter te laten, maar we zien ook dat het hele jaar door op allerlei plekken zwerfafval belandt”, licht RBT-projectleider Lieke Roos toe. ,,Omdat veel mensen genieten van La Vuelta willen we dit moment benutten om dat afval op te ruimen. Plogging is daarvoor een leuke en geschikte manier.”

Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka upp’ (oppakken in het Zweeds) en ‘jogging’, een uit Scandinavië afkomstige hardloop- en fitnesstrend die in Nederland veelal niet rennend maar wandelend wordt uitgevoerd. ,,Het is een ideale combinatie van rommel opruimen en op een leuke manier actief bezig zijn in de buitenlucht”, vervolgt Roos. ,,Omdat wandelen en genieten van de omgeving op de Heuvelrug een populaire activiteit is onder veel bewoners en bezoekers, is het idee ontstaan om tussen 22 en 31 augustus samen met ondernemers, bezoekers en bewoners zwerfafval op te ruimen in een zo groot mogelijk gebied. Op dit moment hebben we voldoende vrijwilligers om over 60 kilometer de bermen van het Vuelta-parcours op te ruimen. Onze ambitie is de volledige route van 100 kilometer tussen Rhenen en Utrecht te doen.”

Bewoners, bezoekers, ondernemers en andere partijen in de regio Utrecht die zich willen aansluiten bij de plogging-actie kunnen zich aanmelden via samenwerkenloont@hv-marketing.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie