Al het moois van de Kromme Rijnstreek
Al het moois van de Kromme Rijnstreek Fietsen voor mijn eten

Fietsen voor mijn eten in de Kromme Rijnstreek

6 mei 2021 om 07:50 Natuur en milieu

REGIO Het is een landelijk initiatief dat in 2017 is gestart, maar vanaf september vorig jaar is ‘Fietsen voor mijn eten’ ook actief in de Kromme Rijnstreek. Voorfietser Christie de Vrij vertelde aan ‘t Groentje hoe fantastisch het is om op de fiets de omgeving te leren kennen en onderweg langs de leukste stalletjes en verkooppunten te gaan voor je groente, fruit, eieren, kaas en asperges. Dat ze niet de enige is die er zo over denkt mag duidelijk zijn. Het platform is inmiddels flink uitgebreid en er is nu een eerste grote activiteit: de Meimaand Fietsmaand Actie.

door Ali van Vemde

De Vrij vertelt enthousiast over het succes van ‘Fietsen voor mijn eten’. „Ruim 20 jaar geleden verhuisde ik naar ‘t Goy. Het is hier prachtig, zeker nu met de bloeiende fruitbomen. Ik vind het gezellig om kersen te halen in de boomgaard en langs de kraampjes te gaan voor verse producten van lokale ondernemers.” Toen haar werd gevraagd of ze voorfietser wilde worden bij het, inmiddels landelijk bekende ‘Fietsen voor mijn eten’, hoefde ze daar niet lang over na te denken. „Ik hou van fietsen, ben een netwerker en hou van landelijk en outdoor en koken doe ik ook graag. Het is leuk om foto’s te delen van versproducten en wat ik daar van kook. Zo maak je ook anderen enthousiast.”

ENORME GROEI Juist in coronatijd is gebleken dat mensen het leuk vinden om er op de fiets op uit te gaan en onderweg de stalletjes langs de weg te bezoeken. „Het platform is enorm gegroeid,” vertelt De Vrij. „We merken dat steeds meer mensen ons volgen. Op Facebook hebben we in de Kromme Rijnstreek ruim 2500 volgers en dat worden er steeds meer. Op de website www.fietsenvoormijneten.nl staan de aanbieders per regio vermeld. In deze omgeving doen zo’n 60 stalletjes mee, maar dat gaan er nog veel meer worden. We missen er nog een aantal. Op Facebook worden er al veel meer genoemd. Het is natuurlijk ook meer dan lekker fietsen. Je bent buiten en zeker in deze tijd is het volop genieten van de bloesem en het jonge vee. Het is echt een uitje, je fietst langs molens en kastelen, drinkt koffie onderweg en koopt meteen leuke en verse producten in.” Steeds meer worden samenwerkingen gevonden, onder andere met Healthy Houten. Met de burgemeester van Bunnik, Ruud van Bennekom, die persoonlijk heeft gesponsord, maakte De Vrij een tochtje door het gebied op de fiets.

MEIMAAND FIETSMAAND ACTIE Enthousiast vertelt De Vrij over de fietsmaand actie. „Het is een prachtige maand om er op uit te trekken. Om het nog leuker te maken hebben we deze actie bedacht. Zo kunnen nog meer mensen Fietsen voor mijn Eten ontdekken. Aan de Meimaand Fietsmaand actie doen tien ondernemers mee. Zij bedachten een actieproduct die alleen geldig is voor mensen die mee doen aan de actie. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld gratis eieren bij de aankoop van asperges, iets lekkers krijgen bij het kopen van fruit uit de regio of een derde bolletje ijs gratis. Bij de deelnemers aan de actie kan een stempelkaart worden gehaald. Als je acht stempels hebt verzameld, dan mag je een waterfles ophalen bij Landrust in Werkhoven. Deze waterflessen zijn gesponsord door Entree Makelaars uit Wijk bij Duurstede. Per deelnemer is er één waterfles beschikbaar.” Om overal langs te gaan moet je een route van ongeveer 50 km afleggen, van Cothen tot Amelisweerd. Dat hoeft niet op één dag. De deelnemer kan er ook voor kiezen om eigen rondjes te maken en de route in meerdere keren op te splitsen.

Fietsen voor mijn eten brengt op een actieve manier consumenten en lokale aanbieders samen. Om dit initiatief voort te laten bestaan, zijn sponsors heel erg welkom. Op de website is te zien waarom deze nodig zijn. Tips voor nieuwe kraampjes zijn ook heel fijn. De Vrij besluit met een primeur: „We hebben een nieuw logo. Vanaf half april is er Krijntje, een poppetje op de fiets met manden vol verse producten. Krijntje is te vinden op een kaart van het Kromme Rijngebied met daarop producten die te koop zijn in de regio. Deze kaart wordt gebruikt voor promotie van de streek. De VVV Kromme Rijnstreek sponsort de drukkosten en zorgt voor de verspreiding van de poster onder haar leden! En zo vinden we steeds meer mooie samenwerkingen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Krijntje gaat op de fiets door de Kromme Rijnstreek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie